Innlegg

Underlivssjekk – noen, ingen, alle?

March 23, 2007

Mine uttaleleser i Klassekampen om kjønnslemlestelse har fått flere sentrale SVere på banen.

Mitt poeng er svært enkelt: Nå pågår det en utredning om hvor stort omfanget av kjønnslemlestelse er i Norge. Da er det viktig å ikke legge debatten død fra SV sin side nå.

Følgende spørsmål er viktige å finne svar på: Hva er effekten av å gjennomføre underlivsundersøkelse på jenter ved helsekontroll? Skremmer det foreldre vekk, eller er det en bra møteplass for diskusjon om omskjæring?

Noen mener all form for underlivssjekk er feil, fordi det er krenkende. Det argumentet har jeg ikke sans for i det hele tatt. Jenters kjønnsorgan er en helt naturlig del av jentekroppen. Det er skremmende mange menn som mener at jenters underliv er så ærbart at det ikke kan regnes som en del av kroppen, slike holdninger vil i hvert fall jeg kjempe imot. Det er faktisk ikke skremmende dyptgående undersøkelser som angivelig skal til, men en enkel visuell sjekk.

Noen mener at det er meningsløst å undersøke alle jenter når det er noen bestemte land de praktiserer kjønnslemlestelse, Somalia, Eritrea, Etiopia, for å nevne noen. Det er helt greit å mene. Invendingen er at underlivsundersøkelse av alle ville vært bra fordi legene faktisk ikke kjenner variasjonene i unge jenters underliv. I tillegg mener flere minoritetstalspersoner at kun undersøkelse av minoritetsjenter vil være stigmatiserende. I tillegg er et argument at undersøkelse av alle vil være bra også for avdekking av seksuelt misbruk. Derom strides de lærde, men det vi også få på bordet.

Jeg er ikke knallhard i noen retning når det gjelder dette. Jeg mener bare det er viktig å ta debatten grundig og høste alle erfaringer som høstes kan. I tillegg må vi gjøre det som virker uten at det fungerer stigmatiserende, fordi kjønnslemlestelse er grov barnemishandling og må straffes hardt. Det er unektelig et tankekors at ingen er blit dømt for kjønnslemlestelse enda. Vi er jo nok så sikker på at det foregår, men det får vi altså snart kartlagt.

SV har tidligere stemt ned forslag om underlivsundersøkelse for jenter. Vi har foreslått andre tiltak i Program for etnisk likestilling. Vi må blant annet støtte alle minoritetskvinneorganisasjonene som motarbeider tradisjonen med kjønnslemlestelse, og de er mange.

Her er det jeg skrev om saken i februar med lenker til vesentlig informasjon.

You Might Also Like