Innlegg, Verden

Trøndere og tyrkere i Somalia

September 4, 2012
Foto: Odd Magne Ruud, Utenriksdepartmentet.

For en drøy uke siden valgte det krigsherjede Somalia ny parlamentspresident. Jeg kunne ikke annet enn å smile dag jeg skjønte at somalierne hadde valgt en trønder! Mohammad Osman Jawari bodde fra 1991 i Trondheim og var aktiv i konfliktrådet, jobbet som norsklærer og samlet somalierne i Trondheim i en organisasjon. Alt er erfaring som kan komme godt med når han skal lede Somalia.

I Somalia er tyrkerne aktive. De er solidariske med sine muslimske brødre og søstre og ser muligheter for næringsutvikling og handel hvis det endelig kan bli fred på Afrikas horn. Derfor dro jeg til Ankara i dag for å diskutere samarbeid med Tyrkias visestatsminister Bekir Bozdag. Tyrkerne bygger sykehus, skoler og veier og utdanner somaliere som kan bemanne jobbene, på samme måte som vi bygger gatelys i Mogadishu og gir nødhjelp til de som flykter fra sult og krig. Mens vestlige politikere er forsiktige med å reise til Somalia dro Tyrkias statsminister Erdogan til Mogadishu med to fulle fly med tyrkere, besøkte flyktninger og markeder for å vise vei.

Skal vi få til fredelig utvikling i Somalia, må alle land som vil Somalia vel samarbeide, samtidig som vil lar somalierne selv styre utviklingen.

You Might Also Like

  • Beate

    Skal Norge støtte den positive utviklingen i Somalia?

  • Abdikhaliq Ahmed ibrahim

    Dersom Heiki Holms og Norge virkelig vil hjelp Somalia, da må de lære dem som leder dette landet horden en god stat skal bygges. Som politivesen. Rettsvesen . Helsevesen , forsvar. Riksrevisjon og OSV. Å gi en liten bistand gjennom en useriøse hjelp organisasjon, gjøre bare fra vondt til verre i Somalia.