Innlegg

Til Georgia

April 24, 2007

Jeg har vært i Georgia for første gang i mitt liv. Det var spennende. Jeg var på NATO-seminar om situasjonen i regionen. Den virker ikke helt stødig. Les hva de skriver på UDs hjemmesider om den politiske situasjonen i Georgia. Jeg har en generell skepsis til valg der seierherren har over 95 %, selv om dette valget kom rett etter Roserevolusjonen i landet.

Landet er en IMF-utopi, mer liberalistisk enn FrP kunne klart å finne på. Etter å ha vært skakkstyrt av en velmenende Sjevernadse som ikke klarte å hindre at landet ble uhyre korrupsjonsbefengt, har i dag blårussen fra USA fullstendig tatt over som rådgivere og standardsettere.

De har solgt alt. Det er den beste oppsummeringen jeg kan gi. De har solgt absolutt alle gamle statseide bedrifter og står nå igjen med jernbanen og noe skog. I år privatiserer de hele helsevesenet etter amerikansk modell. Uendelig inneffektivt, sinnsykt kostnadskrevende og hinsides urettferdig. Når gjennomsnittsinntekten er 2$ og 20 cent om dagen kan du tro mange har råd til å betale for sine egne helsetjenester. Veksten er god, men budsjettunderskuddene og handelsebalansen stor. Jeg kan ikke forstå hvordan dette skal gå neste år når de ikke har mer igjen og selge. Enn så lenge er Georgia det landet i verden som mottar tredje mest penger fra USA. Etter Israel og Egypt. Etter først å ha spurt budsjettministeren om hvordan forskjellene utviklet seg, henviste han meg til IMFs representant som ga gode karakterer til den makroøkonomiske politikken, men ga meg rett i mine antakelser om at forskjellene økte og at det ble flere fattige.

Vi var der fordi de vil med i NATO. Alle vil det. Det er ikke vanskelig å forstå for et land som seinest 11. mars i år ble utsatt for rakettangrep fra helikoptre fra noe mange hevder vanskelig kunne være gjennomført av andre enn bjørnen i nord. Men landet har langt å gå. Mens Norge har om lag 3000 folk i fengsel gjennomfører de 0-toleranse mot all form for kriminalitet og gir årelange straffer til fattige tyver og rusmisbrukere. Resultatet er at landet, som har folketall på nivå med oss (4,6 mill) har 17 000 mennesker i fengsel – 20 000 før året er omme. I følge en av dem som er observatør der nede sitter over 60 mennesker i celler på 38 m2 og dør som fluer. Neste år skal de ha valg, med sperregrense på 7%. Da får vi se. Så langt har ikke de valgtekniske forholdene vært av internasjonal standard. Det må til om NATO-landene skal si OK til å ta dem med, men det finnes mange grunner til å være kritisk.

Kaukasus er full av olje og små land og deler av land som ønsker å bli selvstendige nasjoner. I Georgia står det russiske “fredsstyrker” i Abkhasia og Sør-Ossetia. Etnisk rensing av Georgiere er gjennomført i store deler av Abkhasia og ting er ganske fastlåst.

Svært få i Norge vet noe særlig om Kaukasus bortsett fra at våre besteforeldre husker at Hitler sendte for mange styrker i den retningen til å vinne slaget om Stalingrad. Det var i grunnen helt greit.

You Might Also Like