Integrering, Rettferdighet

Styrket håp i midtøsten

June 15, 2009

Istraels statminister Benjamin Netanahu er søndag kveld ute og foreslår umiddelbar gjenopptakelse av forhandlinger om en tostatsløsning med palestinsk stat og en israelsk stat side om side med løfte om ingen nye bosetninger. Her er talen.

Det gir i hvertfall håp om fred i midtøsten etter Obamas Kairo-tale og press på Israel om å stoppe nye bosetninger. Det som gir sterkere håp denne gangen er at vi har en amerikansk president som griper fatt i midtøsten-konflikten i begynnelsen av sin første presidentperiode. Det signaliserer at han virkelig mener alvor og skjønner at det ikke blir enkelt, men at han har den tiden som trenges.

Mange av den israelske statsministerens betingelser er helt uholdbare for palestinerne, som at Jerusalem ikke skal kunne være hovestad for Palestina og at flyktningene ikke får komme hjem. I tilleg krever Statsministeren at palestinerne ikke skal ha hær. Forhandlingene fremover blir tøffe, etter at Israelske politikere som en del av valgkampen bombet Gaza sønder og sammen og drepte tusener.

Mandag eller tirsdag møter jeg en palestinsk delegasjon som er og besøker Handel og konttor sin ungdom. De lever spennde tider. Vi får støtte dem som vi kan.

You Might Also Like

 • Trond

  Det virker som statsministeren kommer med ganske rimelige krav, men det med “naturlig tilvekst” var litt for søkt.

 • http://Sosialdemokratiet.no Fredrik Mellem

  Det er jo et tilbud om å opprette et lydrike under staten Israel. Jeg kan ikke se at denne talen på noen måte gir grunnlag for optimisme.

 • Knut

  En eventuell opprettelse av en palestinsk stat nr. 2 (den første opprettede palestinske staten er Churchill’s gavepakke Jordan) er fullt mulig hvis SV og andre politikere slutter å være nikkedokker for terrororganisasjoner og slik sett er direkte medskyldige i at Israel må ta til motmæle etter rakett …nr. 7899…nr. 7890 o.s.v. Kan heller ikke skjønne at dere i SV som snakker så varmt om menneskerettigheter kan støtte opp om en jihad og terrororganisasjon som Hamas som indoktrinerer barn og unge til å bli martyrer…få en poster på noen vegger noen uker ….og så skal familien leve med tapet. Gi de andre veier å gå. Gi de andre idoler! Slutt og aksepter ut fra løgnforutsetninger! Gå inn på you tube og skriv Hamas violence så kommer det opp flere tusen tags for videosnutter som viser den interjustis og “politikk” som denne organisasjonen utfører. Det er en skam at oppegående politikere i Norge ikke orienterer seg mer før de velger side. ..og ved å velge side er en medskylding i den politikk Hamas bidrar til ovenfor sine egne.
  Hvis dere går inn på “Arabs for Israel” og leser litt ned hvem disse er og hva de står for, så ville en palestinsk stat 2 vært en virkelighet for tiår tilbake…hvis det er det som er målet….eller om det er å fjerne hele Israel fra kartet.