Innlegg

Flere nye studieplasser enn noen gang!

May 15, 2009

Så er det på plass. Antakelig det siste budsjett vi legger frem før valget. Revidert Nasjonalbudsjett.

Kristin svarer på budsjettet på VGNett kl 14.

Dette er vi Rødgrønne partienes svar på finanskrisen. Bekjempe arbeidsløshet og gi folk som blir arbeidsløse kompetanse, så alle er bedre rustet til å få seg jobb igjen når krisen går over.

Høyres Jan Tore Sanner og Venstres egen grønne ballong, Lars Sponheim, påtår at vi ikke satser på kunnskap. De har glemt at deres egen regjering kuttet 5000 studieplasser, mens vår Regjering bare nå i revidert kommer i gang med 4200 nye utdanningsplasser.

Plassene er:

 • 3000 nye studieplasser
 • 800 plasser i den desentraliserte utdanningen – altså utdanning utenfor høyskole og universitetsstedene.
 • 400 nye fagskoleplasser

Mange av plassene kommer i yrker vi mangler folk i i dag: Ingeniører, lærere og helsearbeidere.

Norsk Studentunion og Studentenes Landsforbund mener vi er på rett vei.

I tillegg bevilger vi mer penger til kommunene: 1 milliard ekstra på toppen av de 1,2 vi bevilget i tiltakspakken i januar + en økning på 4 milliarder til neste år. Det er viktig fordi skole og eldreomsorgen ligger i kommunene som er avhengig av nok penger for å få det til å funke.

Kommunenes sentralforbunde er fornøyd med opplegget og mener vi bedrer kommuneøkonomien.

Bedriftseierorganisasjonene mener bedriftseierne bør få store skatteletter. Det overrasker ikke, men er en dårlig ide. Det er mye mer effektivt å bruke penger i bransjer der arbeidsløsheten stiger og heler senke rentene som gir lavere kronekurs for eksportindustrien og gir bedre handlignsrom for bedrifter som har gjeld.

Her er hva høyresiden sier – helt programmessig, med full sprik mellom de forskjellige partiene. De er en kasse med kaniner.

Her er hva finansnæringens økonomer sier: Øystein Dørum – DnBNOR, Harald Magnus Andreassen – FirstSecurities

You Might Also Like

 • t!g

  Ahh, skult arbeidsledighet funket jo så bra forrige gang på begynnelsen av 90-tallet (jeg er nå ironisk, lettere sarkastisk faktisk).

 • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

  Jeg er den første til å være enig i at flere studerer når det er lite jobber å få, men du tar sinnsykt feil hvis du mener at det å studere er like ille som det ¨å være arbeidsløs. De som studerer i dårlige tider står bedre rustet til å få jobb, samt får bedre betalt når nedgangstidene er over.

  På 90-tallet ble utrolig mange stuet inn på åpne studier i statsvitenskap og teologi. Nå oppretter vi lærer og ingeniørstudieplasser fordi det er yrker der vi trenger fler folk i årene som kommer.

  Hvis de som ikke har fått tatt videregående skole i tillegg kan få beholde dagpengene mens de tar ferdig skolen så er vi kommet et godt stykke på vei.

 • Siamak F.Aghdam

  Vi må ikke glemme at det finnes flere folk på arbeid som ønsker utdannig, men det fleste klarer ikke det,fordi de jobber full tid.Mange av de som meg som jobber i privat sektor.Jeg tror det tid for å støtte online studie en del av høgskolen og universitetet i Norge. Med slik ordning, flere kan ta utdannelse og blir det billigere for staten også.
  Er du ikke enig?