Barn, unge og kunnskap, Innvandring, Integrering, Verden

Statsborgerskap i julegave

December 16, 2011
Pass firkantet

Endelig fikk vi det på plass. I en årrekke har barn som har vokst opp med forelder med identitetstvil ikke hatt muligheten for å få statsborgerskap. Dermed har en haug med ungdommer hatt trøbbel med å være med andre i klassen på skoletur, eller med idrettslaget på fotballturnering. Fredag 16. desember kommer med forlsag til endringer i Statsorgerskapsloven og Statsborgerskapsforskriften som gjør at 4 ny grupper kan få statsborgerskap:

 1. søkere som er født i Norge og registrert i folkeregisteret
 2. søkere som kom til Norge som mindreårig og har én forelder med klarlagt identitet
 3. søkere som var under 14 år ved innvilgelse av sin første oppholdstillatelse og som har hatt opphold i Norge med oppholdstillatelse i fem år
 4. søkere som var mellom 14 og 17 år ved innvilgelse av sin første oppholdstillatelse og som har hatt opphold i Norge med oppholdstillatelse i 10 år

En av de som får bli Norsk nå er Ranya som TV2 har laget reportasjer om. En annen er Yousef, som også skrev innlegg om det å savne det lille røde passet.

Det er flere tusen barn, minst 2000, som de siste årene har fått avslag og som nå får bli like norske som de føler seg.

Hovedgruppen av barn som nå får bli norske er barn som enten selv har flyktet eller som har foreldre som flyktet fra Somalia, Afghanistan og kurdisk Irak. I disse landene stoler nemlig ikke UDI nok på dokumentene som myndigheten utsteder til å legge legge dem til grunn når Norsk statsborgerskap skal utstedes. Mange av foreldre ble bedt av smuglerne sine om å oppfi feil navn når de skulle registrere seg. Selv om de seinere har forsøkt å rette dette opp, stoler ikke UDI på papirer de legger frem, dermed har det blitt umulig for dem å gjøre opp for den feilen de gjorde da de kom til Norge første gang. Jeg og SV har derfor jobbet for at vi skal innføre regler som de har i Sverige og i Finland der myndighetene innvilger statsborgerskap til mennesker som har levd under samme ID i ti år. De må med andre ord vente lenger på å få statsborgerskap. Dette har vi ikke fått med oss AP og SP på, så vi må ta en ny diskusjon om dette etter valget i 2013.

Målet må være at alle som har tenkt å bli boende i Norge bør bli norske statsborgere.

Det er viktig for Norge fordi det betyr at vi binder menneskene til oss og skaffer oss lojalitet og så er det viktig for den det gjelder for å kunne avtjene førstegangstjeneste, stemme ved valg og kunne reise fritt sammen med sine kollegaer. Jeg tror ikke vi som er norske statsborgere er i stand til å forstå hvor mye trøbbel en somalier, afghaner eller kurdisk iraker opplever hver eneste gang de skal ut å reise. Problemer med å få visum. Nedverdigende behandlig i immigrasjonen og ikke minst alle spørsmålene i toll når de kommer hjem til sitt elskede Norge.

Det vi får til for de voksne er at vi ber UDI sette i gang et godkjenningsprogram sammen med det lokale landets myndigheter for å se om vi kan fastlegge identiten en gang for alle. Dette gjorde vi vellykket for gruppen av kurdiske irakerne som ble kalt MUF-ere og målet er at en minst like stor andels skal får opphold i denne omgang.

Hva synes dere? Bør folk som har lyst til å bli norske, men oppgitt feil ID en gang underveis på flyktningruten sin likevel kunne få norsk statsborgerskap, som i Sverige og Finland?

You Might Also Like

 • Evy Ellingvåg

  Det finnes også de blant flyktningene som er sjanseløse til å framvise et identitetsdokument som har “nødvendig notoritet” som det vakkert heter. I deler av Somalia, Sudan, Eritrea, Etiopia finnes det ikke infrastruktur for å framskaffe slike papirer. En del kurdere får ikke id – Maktom-kurdere i Syria får for eksempel kun en “kvegmerkelapp” uten foto eller stempel som sitt eksistensbevis. Deres barn igjen, har til nå lidd under samme identitetsløshet som sine foreldre. Noen flyktninger har forsøkt å bevise sin identitet, men ikke blitt trodd av Norske myndigheter. Emanuel, fra dokumentaren “Imagining Emanuel” er en av dem. Han er fremdeles identitetsløs i Norge, til tross for at han har vært forsøkt returnert hele tre ganger til en nasjon som nekter for at han er deres statsborger, slik Norske myndigheter påstår.

  Dette er en flott seier for de barna som fortjent skal komme inn i “den norske varmen”. Enda står det mange igjen på trappa. Jeg er forventningsfull til rapporten “Barn på flukt” som var annonsert at skulle komme nå i desember. Jeg håper flere barn på trappa får komme inn i julevarmen.

  • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

   Og her er du rett på kjernen av probemet. Stort sett vil folk som får opphold som flyktninger eller familiegjenforente ikke har problemer, men i det øyeblikket ett eller annet skaper tvil om identiteten, er mennesker som kommer fra landene der det ikke finnes myndigheter som sørger for at alle skal kunne få ID, fullstendig hjelpeløse. Så skal det sies at en god del av de som myndighetene mener det er tvil om IDen til faktisk har sagt feil fornavn, etternavn eller fødselsedato. Det er det som gjør saken vanskelig å løse. Så er etter min oppfatning grunnspørsmålet: Når du har levd under samme navn i mer enn ti år av ditt liv og staten har Iris-skanning og fingeravtrykk. Er det ikke nettopp det som er identiteten til et menneske?

 • Øystein Andreassen

  Det var F meg på tide!
  Når kan vi begynne å søke igjen?

  • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

   Utpå våren en gang, regner jeg med.

 • Pingback: Barna først()

 • Henry Lie

  Me som lever i ei ideell verd har vel ingen problem med manglande I.D.? Er det ikkje slik at alle dei som vil inn kastar papira samt fjernar all anna dokumentasjon straks dei har passert grensa?
  Nei, no må me bruke det som veks hår og skjegg på, til anna enn plass for nisselua.
  Det heiter så fint at alle søknader om statsborgarskap skal handsamast individuelt. Då må me gjere det då og ikkje halde fram med den forma for handsaming ein har gjort til no.

  • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

   Det er omtrent 10 prosent som viser pass eller statsborgerskapsbevis når de søker om asyl og rundt 93% som klarer å sannsynliggjøre identiteten sin på andre måter. Trøbbelet er alle de som kommer fra land der vi ikke stoler på myndighetenes dokumenter og alle de landene der de virkelig ikke har noen myndigheter med kontroll. Dette er jo typisk land som folk flykter fra.

   Den individuelle behandlingen er jo basert på at myndighetene vurderer om de har hatt tvil om ID underveis. Har de det, er de solgt. Ofte er dette selvforskyldt. Ikke for barna, men for voksne. Problemet er at de ofte er blitt fortalt av menneskesmuglerne at det er slik de bør oppføre seg og så ødelegger det alt for seinere.

 • Pingback: Kurdisk Kulturforum i Hordaland » Kom til Norge 3 måneder for sent – får fortsatt ikke norsk pass()

 • Sadig Hassan

  Jeg bor i Norge siden 2001, men har fått ikke norsk Statsborgerskap på grunn av brukte jeg 2 navn før. Nå jeg er i Norge og klar ikke å reise til å besøk familien min i Irak. Min mor har død, hun var på sykehuset ca et år, jeg ringte hene flere ganger og med hver gang sagt hun at hun savner meg og vil ha se meg før å dø. Med hver gang svarte jeg dessvere klar jeg ikke å reise utenfor Norge. På grunn av UDI avslå min norsk Statsborgerskap søknaden.

 • Pingback: Gladnyhet. Flere tusen flyktningbarn får bli norske! | Flyktingbloggen()

 • Erkin Rakhmonov

  Hei, Vil først og fremst takke for innsatsen med å få en slik ordning som dette 🙂

  Så lurer jeg på hva md alle de andre mindreårige flyktninger som er fra andre land enn Afghanistan, Somalia og Kurdistan som er i samme situasjon i forhold til å få statsborgerskap??? Jeg og lillebroren min for eks kommer fra Tadjikistan og fikk opphold første gang når vi var 14 og 16 år og har vært i Norge i 8 år og har hatt opphold snart i 7 år… Vil denne lovendringen gjelde oss også? I så fall må vi da vente 3 år til ? :((((

 • Barham

  Hei Heikki Holm

  Jeg er en av de som kom til landet som 18åring og nu er jeg 34 år .
  Akkurat var ute å reiste med irakiske passet mitt til Vilnius i forbindelse med jobben!
  Da jeg skulle sjekke inn på tur hjem, så spurte ho som satt i innsjekkingssystemet om DO YOU HAVE ANY DENGURS
  IN YOURS BAG! Så lo alle mine kollega av og jeg har aldri følt mæ så verdiløs.

  Så jeg må si at jeg blei overraske over det du har skrevet her! At innvandrere som har bodd i Norge som ikke får norsk statsborger skap hvordan de bli behandle når de ute å reise .

  Jeg har samboern min som vitne at flere gange har vi blitt utsatt for det samme.

  Jeg er en kurder/Kirkenes væring!
  Har vært på ap møte med Karl shjøtt Pedersen og helga pederesen

  Ser fram og håpe på en løsning for oss og

 • fadumo

  hei jeg e fra somalia jeg fikk ikke norske pass bg identitetløs det er trist for mine to barn som er født inorge 10 år og en p 6 .di elsker og reise rund verden mine 10 år spøre meg hvorvor vi kan ikke reise til usa og uk canada og andre steder jeg mener barn som er født inorge bør ha med en gang di er født di er yo norske født her bør her føler seg som alle andre norske barn hvorvor udi strafe dem hvordi mamma eller papa har gjørde noe feil eller har ikke bevisste identitis vi måe tenke på barn som lider med foreldre sine strafe vi foreldere strafe vi og barn som har ikke har gjørde noe hilsen fadumo

 • http://Nett Abdi

  Jeg trenge bare å godkjenning somaliske pass. Det er nok å viste jeg norske systeme om invendring. Jeg bor her 15 år å betale skatt cirka 94000kr hver måned så norske regjering nakte å gi norske pass. Kan jeg få nok svar om dette? Jeg har fortelte min riktig fødselsår meg de ga endre fødselsår lol. Fordi det bestemmer alt lol. Jeg ønsker regler som Italia og farankrike er hvis du betaler skatt annan 3 år du får Italia pass eller Frankrike pass. Men jeg har norske permanent siden 11 år og jeg betaler skatt hver måned 94000 kr. Er det riktig å være som støvsuger norske regjerining, mvh Abdi Drøsje

 • Jamilla

  Jeg har været Norge 10 år og kan ikke reise utenfor i Norge Sønen min som bli sju år i mars. han spør hele tiden når skal vi reise utenfor Norge. Han seier at det urettferdighet som forgår Norge . og vi søkte utenlandsk fem ganger fikk avslag. grunn til det at jeg har forskjell fødsel datoer og UDI godta ikke somaliske dokumenter. Jeg føler at jeg er i fengsel. Sønnen min han han kan jo bare norske å ble føde iNorge og kan vi ikke reise utenfor i Norge tenk Heikki

 • Jamilla

  Jeg har været Norge 10 år og kan ikke reise utenfor i Norge Sønnen min som bli sju år i mars. han spør hele tiden når skal vi reise utenfor Norge. Han seier at det er urettferdighet som forgår i Norge . og vi søkte utenlandsk pass fem ganger fikk avslag. grunn til det at jeg har forskjell fødsel datoer og UDI godta ikke somaliske dokumenter. Jeg føler at jeg er i fengsel. Sønnen min han kan jo bare norske å ble føde i Norge og kan vi ikke reise utenfor i Norge Mvh Jmilla