Innlegg, Rettferdighet, Verden

Sommer er sommerleir

August 14, 2012
til-heikki-blogg-21

Denne sommeren har jeg besøkt sommerleirer. Jeg vet knapt om noe mer inspirerende enn å møte ungdom som bruker sommeren sin på å bekjempe urettferdighet. Sommerleir handler også om å få venner, bade og spille fotball. Her er min sommer:

Første leir ut var tenåringstreff (TT) for KFUK/KFUM-ungdommer på Gjøvik. Der deltok 2.000 ungdommer! Mange ble med på å diskutere årsaker til fattigdom og hvordan ungdom kan være med på å gjøre verden mer rettferdig. Jeg deltok på en workshop om klima og miljø, og holdt appell på konserten «Stop Poverty Party». Og så sang ungdommene bursdagssang for meg, for dette var faktisk dagen jeg fyllte 40 år.

 

 

 

 

Jeg besøkte så Changemaker sin sommerleir i Kviteseid i slutten av juni. Changemaker har jubileum og er 20 år i år. Ungdommene i Changemaker er engasjerte som få, og jeg fikk mange spørsmål om alt fra sletting av gjeld, internasjonale våpenavtaler, om oljefondets investeringer og hvordan internasjonale selskaper bør rapportere på hvor mye skatt de betaler. Jeg fikk også møte engasjerte ungdommer som hadde vært på Fredskorps-utveksling.

 

 

 

 

 

Neste leir ut var Operasjon Dagsverk sitt høstseminar. OD skal i år støtte kasteløse sine rettigheter i Nepal. Jeg besøkte Nepal tidligere i år. Et fantastisk vakkert, men svært fattig land. Nå er borgergkrigen over og nye muligheter åpner seg. Det er utrolig tøft gjort av norske skoleelever å vise solidaritet med ungdom i Nepal akkurat nå. Og det er viktig at det er nettopp de kasteløse (dalitene) som får norsk ungdom med på laget. De trenger støttespillere når de nå skal kjempe for sine rettigheter i det nye Nepal. Les mer på www.od.no

 

 

 

 

På tampen av ferien deltok jeg på Naturvernforbundets miljøfestival. På bildet her forteller Marinbiolog Per-Erik Schulze (th) om hva vi kan forvente å finne på snorkletur. Jeg deltok også i en samtale med Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. (Foto: Kristian S. Aas/Natur & miljø). Flere bilder fra festivalen kan du se her.

 

 

 

Årets sommerleir-runde ble avsluttet hos Sosialistisk Ungdom. Jeg holdt innledning, men aller kjekkest var det å spille fotball! (Foto: Mizanur Rahaman)

Heldigvis finnes det nok av steder å møte engasjert ungdom også i høst. Jeg skal for eksempel besøke Norsk Folkehjelps solidaritetsungdom og snakke om ungdomsmakt. Jeg skal dessuten besøke skoler og snakke om utviklingspolitikk i både Rogaland, Hedmark og Trondheim til høsten. Planlegger et bra arrangement, ta kontakt og inviter meg også.

You Might Also Like