Innlegg

Solidaritet funker!

December 6, 2012
Heikki

Her er innlegget mitt til nominasjonsmøtet som valgte meg som førstekandidat på Oslo-listen for fire nye år på Stortinget. Takk for tilliten og takk til alle som hjalp til med å mobilisere SVere til møtet!

For en uke siden sto jeg foran 34 hvite kors i Sør-Afrika over de drepte streikende gruvearbeiderne. Jeg sto der, i gruvebyen Marikana sammen med en svart mann, Chris Molebatse, som bodde 40 meter unna der de ble drept, er lokalsamfunnsleder og som hadde fått sin nabo, en av sine beste venner drept 16. august i år.

Vi sto stille i ett minutt foran 34 hvite kors og jeg grøsset og tenkte – sånn går det i Nelson Mandelas land når politisk apartheid blir erstattet med økonomisk apartheid. Sånn går det når forskjellene vokser seg så store at de blir umulige for folk å bære.

Jeg vokste opp i et hjem der jeg lærte å slåss mot høyresiden og å alltid ta de svakestes parti – sånn som kampen mot apartheid i Sør-Afrika.

Som SU-er klistret vi ”Boikott Sør-Afrika”-klistremerkene på hermetikk fra rasistregimet. På skolen snudde vi ryggen til Stopp Innvandringen, jeg arrangerte motdemonstrasjon mot Arne Myrdal, ble banket opp av nynazister, men jeg visste hele tiden at Solidaritet funker.

Jeg vet det nå, når vi får gjennomslag for at asylbarn som hører hjemme i Norge får opphold, fordi vi kjemper for det. Jeg vet det når Maria Amelie og andre i hennes situasjon får en fremtid i Norge.

Da vet jeg at Solidaritet funker.

Torsdag forrige uke vedtok FN at Palestina skal ha observatørstatus som land og Norge sier nå Palestina i stedet for De palestinske områdene – Er det noen som tror at en Regjering styrt av Erna Solberg og Siv Jensen ville stått opp mot Israel og USA og stemt for Palestina?

Solidaritet funker!

Jeg vokste opp sittende under møtebord, når jeg var med min mor på møter i Kvinnefronten. Det var der jeg lærte å holde munn når voksne damer snakker.

De kjempet for kvinners rett til selv å bestemme over sin egen kropp – de kjempet for selvbestemt abort og de vant!

Men solidariteten til min mor stopper ikke ved grensene.

De samme kampene som kjempes i Norge for likelønn, mot vold mot kvinner, for like rettigheter for kvinner og menn, homofile og lesbiske, kjempes i hele verden.

Jeg vet det når jeg møter  15 år gamle jenter i Niger, som allerede er gift og har barn og som når de får tilgang på prevensjon, får retten tilbake retten til å bestemme over egen kropp og muligheten til å gå på skole.

Mot oss står Vatikanet, Iran og høyresiden i USA som IKKE vil at kvinner skal bestemme over egen kropp.

Da vet jeg at solidaritet funker.

Vi sloss for rettferdighet i verden, i Norge og i Oslo. Fordi vi vet at samfunn med små forskjeller er bedre samfunn, samfunn der folk lever lenger, samfunn med mindre kriminalitet, samfunn der mennesker har tillit til hverandre.

Min far sier i et av sine dikt:

Folk flest

er bra folk.

De smiler og hilser og oppfører seg

stort sett fint mot hverandre.

Dette er et godt utgangspunkt.

Høyresiden vil ødelegge dette når de går til valg på privatisering, skattelette til de rikeste og større forskjeller.

Derfor vil jeg dele en oppgave med dere:

Vi skal redde verden og vinne valget. De to tingene henger nøye sammen.

For bedre enn mange som sier de tror, trenger verden sånne som oss, sånne som vet  – at Solidaritet funker!

Derfor ber jeg om tillit i fire nye år.

You Might Also Like