Livet

Radio er jo gratis?

February 24, 2009

Har du tenkt på det? Musikken du hører på radio er helt gratis – for deg. Ikke for radiokanalen, men for deg. 

For at artistene skal får betalt for musikken de har skrevet er det hvert år forhandlinger mellom musikerne, forfatterne, komponistene sine organisasjoner og radioen om hvor mye penger radiokanalene må betale for hver sang de spiller. Radioen må innrapportere hvilke sanger som spilles og pengene kommer på kontoen til bandet, komponisten, koret, fofatteren, symfoniorkesteret. Et sinnrikt system vi ikke tenker på når vi hører på P3, P2 eller Radio Nova. Men sånn er det. Sånn går det til at musikerne får penger selv om vi hører musikk på radio, helt gratis.

Nå har vi internett og musikk et tastetrykk unna. Stadig mer musikk hentes ned av folk, unge som gamle uten at musikerne får betalt. Filmer legges ut på internett og lastes ned uten at filmskaperne får penger for jobben de har gjort. Det er gratis for den som henter ned filmene, men det er ulovlig, hvis du ikke kjøper fra en av de store internettforhandlerne av film og musikk.

Dette må vi få gjort noe med.

Musikerne og filmmakerne må få penger for kulturen de lager og folk må få slippe å bli stemplet som kriminelle når de laster ned en film eller en sang.

Hvordan?

På samme måte som bibliotekene låner ut bøker, musikk og video gratis til folk, burde staten samarbeide med internettsteder av typen The Pirate Bay for å registrere hvilke filmer og hvilken musikk som lastes ned, inngå forhandliger med musikerne og filmskapernes organisasjoner om hvor mye penger de skal få for hver gang musikken eller filmene lastes ned, og ta inn pengene gjennom en bredbåndsavgift på nedlasting av medier eller en avgift på lagringskapasitet som minnepinner eller harddisker.

Vanskelig? Nei, men hvem er imot? Plateselskapene og de som tjener penger på salg av låter og filmer på nettet. Hvem burde være for? Musikerne, forfatterne og filmskaperne. De burde rotte seg sammen så fort som mulig og kreve at Trond Giske satte igang en utredning på hvordan dette kan gjøres.

Musikken er der ute og hentes ned og kopieres hver eneste dag uten at musikerne får et øre og det lar seg ikke stoppe. Mener vi helt seriøst at Politiet bør bruke ressurssene sine på Lille Hip-Hop Lars som laster ned mp3-filer, eller vil vi heller prøve å finne et robust system for at musikere og filmskapere får betalt for kunsten de skaper.

Jeg går for det siste.

You Might Also Like

 • http://www.valgprat.no KP

  Meget interessant vinkling om musikk og radio. I 2000 utviklet Cantrametrix, et selskap delvis finansier av bl.a. Arne Næss, et robust system for sporing av musikknedlastninger som kunne løst dette problemet:
  http://news.dmusic.com/article/3159

  Deres teknologi analyserte musikken basert på digitale signaler og svingninger. På denne måten kunne antageligvis bredbåndsleverandører analysere musikk uten å vite filnavnet og artisten.. Dessverre gikk Cantametrix konk før det ble noe av..

 • Benny Biltyv

  Hei,

  jeg og vennene mine er veldig glad i å stjele biler, og opplever at biltyveri utkonkurerer både bilhandlere og Finn.no. Det er helt suverent best!

  Men bransjen behandler oss som kriminelle med lås, startsperrer og farbrikmonterte alarmer, og derfor nekter vi å betale for slike biler. Og det til tross for at bransjen egentlig tjener på at vi stjeler biler! Sett slikt a gitt…?

  Dessuten er det slik at når vi stjeler, kan vi få en mye bedre bil en om vi hadde betalt den selv.

  Sist men ikke minst er det jo ikke mange som merker at vi stjeler bilen, for de har jo forsikring.

  Så derfor lurte jeg på om du kunne tenke deg å komme på banen med en ordning for å tillate biltyveri – slik at politiet ikke må bruke ressursene sine på lille Benny Biltyv som bare stjeler litt bil…

 • http://lilly123.blogg.no Lilly

  Det er klart at plateselskaper vil tape på en slik ordning, men musikerne, filmskaperne og så videre burde aboslutt være for. Mens mange laster ned både musikk og filmer gratis tjener de ingenting på det. Hvis staten hadde, som du sier, inngått en avtale med nettsteder som The Pirate Bay, så hadde musikerne og filmskaperne kunne tjent litt penger på alle nedlastingene. For selv om folk laster ned gratis, så betyr jo dette at de liker filmen/musikken, og de som lager filmen/musikken burde absolutt tjene litt på dette også.

 • http://twitter.com/Absentidei Vidar

  En bredbåndsavgift eller lignende er helt på trynet ettersom det vil tvinge noen som ikke benytter seg av en tjeneste til å betale for den.
  Hvilken rett har man til å kreve de pengene av folk som ikke benytter seg av tjenesten?

  Men såklart. Dette er jo ganske vanlig venstreorientert tankegang.
  Stjel fra de mange for å gi til de få. (selv om det jo ikke er så få som laster ned)

  Løsningen på dette “problemet” er jo bare å avskaffe opphavsrett all together.
  Internet kjenner ikke til konseptet “opphavsrett”.

 • Morten

  Jeg tar absolutt sterkt avstand fra utsagnet om at staten burde samarbeide med pirate bay og lignende. Disse stedene driver uten tvil kriminell virksomhet, heleri, og bør straffeforfølges.

  Det er ille nok at veldig mange tydeligvis mener at de har rett til å nyte andres arbeid helt gratis når det kommer til musikk og filmer, folk kommer med argument etter argument for å rettferdiggjøre at de stjeler, skylder på en grådig platebransje osv., og glemmer helt å nevne sakens helt enkle kjerne – hvis man ikke betaler for varen får ikke de som har lagd varen lønn. Paul McCartney sa det bra: “Hvis du vil ta bussen må du betale billett”.

  En annen ting som sjelden blir nevnt er piratkopieringen av software. Like lett som å hente musikk eller filmer kan man hente ned programmer til mange tusen kroner. Hvordan har man tenkt å dekke inn dette med bredbåndsavgifter? Hvem skal få bestemme hvor mye photoshop eller cubase er verdt i forhold til en film eller en plate?

  Jeg tror veien å gå er tjenester som spotify, der man betaler en avgift og dermed har tilgang til det som rettighetshaverne selv har gått med på å legge ut det. Tipper det ikke går lang tid før man har et betal-youtube, der opphavsretts beskyttede filmer ligger, og man kan se det man vil for en hundrelapp eller to i måneden. Folk betaler jo det for kanal pluss, og dette ville vært tusen ganger fetere!

  Tjenester som pirate bay, der det ikke er noen som helst kontroll på hva som deles, mener jeg ikke har livets rett. Jeg har enda ikke hørt noen realistiske forslag til hvordan det kan oppnås noen rettferdighet innen et sånt system. Å se på internet som et sted der det skal råde totalt anarki blir alt for enkelt, og en ansvarsfraskrivelse, jeg er overbevist om at den gjengse holdningen til dette kommer til å forandre seg kraftig etter at internett er ferdig med puberteten.

  Avgifter på minnekort og harddiscer? Alvorlig talt. Kan du ikke like godt be musikerne sette en hatt foran seg og håpe på almisser?

  Og by the way, radio er ikke gratis. Det er ingenting som heter en gratis lunsj, det er alltid noen som betaler. I radioens tilfelle er det annonsører. De betaler radiostasjonen, men vi betaler til syvende og sist ved å gå og kjøpe varene som blir annonsert.

 • http://www.benchmarket.no Alexander

  Jeg føler meg ganske sikker på at vi nærmer oss et punkt der det ikke er så interessant å laste ned noe som helst. Tjenester som Spotify viser jo at det er mulig å lytte til akkurat den musikken du vil "On demand". Jeg tror at dette problemet løser seg selv i takt med teknologi. (mobil båndbredde)

  Men, det som trigger meg til å svare her er jo den enorme iveren staten har for å gå inn å regulere ting.

  Jo flere oppgaver staten har jo ofte møter staten seg selv i døra. Eller hva?