Kommunene, Næring

Pol til distriktene!

December 22, 2011
Vinmonopol Kjell Werner Firkantet

På vei til Stortinget kjører trikken min forbi tre Vinmonopol: Markveien, Oslo City og Steen og Strøm. SV-ordfører Inga Manndal må kjøre 22,5 mil for å komme til nærmeste pol i Lakselv. Det er omtrent like langt som om jeg og andre Oslo-folk skulle kjørt til Geilo for å komme til polet.

Oslo-folk hadde gjort opprør. Jeg synes Inga Manndal skal få pol.

I Norge, Sverige og Finland har vi Vinmonopolordning. Jeg synes den er super. Først og fremst fordi det sammen med høye alkoholavgifter funker godt for å bekjempe alkoholisme i Norge (vi er på bunn i alkoholskader i Europa), men i tillegg får vi godt utvalg og god vin for pengene.

Men ikke alle har pol og per i dag står det 108 på en liste over kommuner som gjerne vil ha Vinmonpolutslag, men som ikke har fått det. Vinmonopolet har egen informasjonsside til alle disse kommunene som vil ha pol og har gjennomført prosjekter for å vurdere å åpne flere pol.

Jeg vil gjøre det litt mindre bryråkratisk. Jeg mener alle kommuner som vil ha pol, skal få det. En rekke aviser har slått dette opp. I Glåmdalen fikk jeg støtte på lederplass under overskriften “På polferd med Heikki”:

Mens det offisielle Norge med statsminister Jens Stoltenberg i spissen feirer at det er 100 år siden Roald Amundsen fant polpunktet på Sydpolen, mener Holmås det er tide for å gjøre noe med polferden til folk flest. Holmås vil ha polutsalg i alle kommuner. Han har vår fulle støtte.

Grunnene til å være for Vinmonopol i kommuner som ønsker det er flere:

 • Viktigst er oppslutning om Vinmonopolet for å begrense alkoholisme. Norge er på bunn i Europa på alkoholskader og det det er ingen tvil om at det at vi har Vinmonopol sammen med høye alkoholavgifter gjør at folk i Norge drikker mindre enn i mange andre land. Skal vi ha oppslutning om Vinmonopolordningen mener jeg at det er viktig at folk over hele landet har rimelig adkomst til tilgang til pol. Å kjøre 9 mil fra Berlevåg til Båtsfjord på delvis vinterstengte veier er for langt.
 • Vinmonopol er derfor også god distrikspolitikk!  Alle tettsteder opplever et løft for omsetningen når de får pol. For tettsteder som sliter med omsetning vil Vinmonopol fungerer som en magnet på kunder og dermed sikre overlevelse for butikkene i området. Dermed kan skobutikk, klesbutikk, jernvare og nærbutikken, gjerne med post i butikk overleve og handelslekkasjen stoppes. Dette gjelder like mye i by som på land. Mitt tidligere nærkjøpesenteret på Grønland overlever på grunn av Vinmonopol.
 • Et lokalt Vinmonopol kan selge lokale produkter. Cider-bøndene i Ulvik har lenge ønsket å kunne få selge Cideren sin og eplebrennevinet i egen butikk. Det får de ikke av lov til av Regjeringen som er redd for å undergrave Vinmonopol-ordningen. Cideren og brennevinet må derfor selges på nærmeste pol. Problemet er at nærmeste Vinmonopol ligger på Vossevangen 41 minutters kjøretur unna. Hadde de hatt pol i Ulvik kunne de tilbudt Ulvik-cider til turistene og bidratt til den lokale verdiskapningen.
 • Vinmonopol kan begrense folks bruk av smuglersprit og hjemmebrent. Har folk tilgang til polvarer, dropper de fleste ulovlige varer.

Vinmonopolene behøver ikke være like store som Frogner-avdelingen i Oslo. På Namsskogan fikk tidligere SV-ordfører Kari Ystgård minipol med åpent tre dager i uken og begrenset utvalg.

Noen innvender at dette betyr bedre tilgang til Vinmonopol og dermed økte alkoholskader. Det er mulig, men jeg mener det er helt urimelig overfor folk som bor i distriktene at det er akkurat de som skal ha dårligst tilgjengelighet, mens vi som bor i byene har gåavstand til flere polutsalg.

Jeg mener derfor at kommunene selv må få velge om de vil ha Vinmonopolutslag i sin kommune eller ei, og så får Vinmonopolet stille opp for de 108 kommunene som ikke har, men som så gjerne vil ha pol.

Det vil koste litt å drive de ekstra Vinmonopolene, men jeg er i hvert fall villig til å betale 50 øre ekstra for vinflasken for pol til de som vil. Er du?

 

Foto gjengitt med tillatelse fra Kjell Werner

You Might Also Like

 • Haakon

  I en hver anledning mener SV at skjenkingen må innstrammes og tilgangen til alkohol reduseres.
  Men! Nå er det valgkamp i SV!

 • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

  Jeg tror SVere i de fleste av de 108 kommunene som ønsker seg pol vil ha det. Det var Inge Ryan og Kari Ystgård som sto på for minipol i Namsskoga kommune. Det er diskusjon i SV om skjenketider og det går litt i begge retninger, men alle er enige om at dat at vi i Norge har pol, høye alkoolavgifter og begrensninger på alkoholsalget og ikke fri flyt, er en viktig grunn til at vi har mindre alkoholskader her enn i øvrige deler av Europa.

 • Tante Sigrid

  Enig med deg Heikki. Pol og skjenketider er to forskjellige ting. Pol er bra, skjenketidene er derimot mange steder utvidet for mye. Slg Bergen der også politiet går inn for kortere skjenketid.