Innlegg

På vei mot fred mellom Sudan og Sør-Sudan?

September 5, 2012
sorsudan

Norge har i en årrekke hatt en sentral rolle for å legge til rette for fred mellom Sudan og Sør-Sudan og har finansiert både fredsforhandlingene og den tekniske støtten for å finne løsninger. Nå går forhandlingene som legger grunnlaget for en fredelig sameksistens inn i sluttfasen. Jeg tror det er grunnlag for å være forsiktig optimist til at Sudan og Sør-Sudan skal bli enige før 22. september, den endelige fristen FNs sikkerhetsråd har satt.

Sudan var inntil i fjor ett land, men 9. juli 2011 så verdens nyeste land, Sør-Sudan, dagens lys. Jeg var der for å feire ettårsdagen tidligere i sommer. Et år som hadde vært preget av krigshandlinger mellom nord og sør, tillitssvikt og nedstengning av oljeproduksjonen i sør, noe som rammet begge landene og fjernet 98% av inntektene til Sør-Sudan. På toppen kom hundretusener av flyktninger fra nord som flyktet fra sult og krig og måtte ta til takke med elendige forhold i provisoriske flyktningeleirer i sør. Jeg tror det er riktig å si at stemningen ikke var på topp da jeg besøkte landet.

Nå,  to måneder seinere, er pessimismen snudd til forsiktig optimisme. Partene kom i juli frem til hvordan oljepengene skulle fordeles mellom landene når oljeproduksjonen kommer i gang (Feltene ligger i sør med oljen må transporteres i rør gjennom nord.), det ble i prinsippet enighet om å sikre FN, AU og den arabiske liga muligheten til å komme til i stridsområdene med mat og de ble enige om et forhandlingsløp videre. Tirsdag satte de i gang i Addis Abeba. Dagen før møtte jeg Sør-Sudans president Salva Kir, forhandlerne, med Sør-Afrikas Tabo Mbeki i spissen og en rekke andre Sudankjennere.

Selv om det som gjenstår, nemlig enighet om felles grenseovervåkning, endelig prosess for å trekke grensen og en politisk prosess for konfliktområder innad i Sudan gjenstår er det mange som understreker at avstanden i landenes posisjoner ikke er urovekkende tror og at begge har så mye å tjene på fredelig naboskap at det skal bli mulig å bli enig. Spørsmålet er om Sør-Sudans Salva Kiir og Sudans Bashir ser det på samme måten når forhandlingene nå drar mot slutten eller om en av partene ender opp med å tro at de har mest å tjene på å sloss en runde til. Jeg håper på det første og forbereder meg på feiring i Juba og Khartoum.

You Might Also Like