Innlegg

Norsk eller Fransk?

July 14, 2011

Denne uken jubler det norske og franske folk for Eva Joly, nordmannen som stiller til valg for å bli Frankrikes neste president. Med dagens statsborgerskapsregler måtte hun valgt – norsk eller fransk. Kanskje på tide å ta inn over seg at folk bør få være begge deler?

Her er debatten på Dagsnytt 18 mot Per Sandberg og med Manuela Ramin Osmundsen.

I Norge i dag er det sånn at dersom du fødes av foreldre med forskjellige statsborgerskap, så vil du få statsborgerskapene til begge foreldrene. En norsk far som får barn med en Islandsk mor vil få barn som både er er islandske og norske. Hvis du derimot innvandrer til Norge, som min amerikanske svoger, så vil han etter 7 år måtte velge: Enten søke norsk statsborgerskap og oppgi sitt amerikanske, eller forbli amerikansk og aldri få samme statsborgerskap som sin kone.

Ta Eva Jolys eksempel: Hun utvandret som ung, giftet seg med en franskmann og ble Fransk statsborger samtidig som hun beholdt sitt Norske. Med de nylige innstrammingene i statsborgerskapsloven ville det være umulig for henne å beholde sitt Norske statsborgerskap når hun fikk det franske.

Jeg mener folk opparbeider seg en sammensatt identitet når vi flytter oss på tvers av landegrensene. Hvem er vel mer norske enn de norske utvandrerne til USA? Og hvem var vel mer amerikanske?

Dette har de fleste land tatt konsekvensene av, ved å åpne for at folk både kan erhverve statsborgerskap i landet de har flyttet til samtidig som de beholder sitt gamle. USA, Italia, Spania, Australia, Portugal, Storbritannia, Island og Sverige er alle land som åpner for det. Canada gir sågar mulighet til å opparbeide seg dobbelt statsborgerskap allerede etter tre år!

To offentlige utvalg har i Norge konkludert med at folk bør kunne få dobbelt statsborgerskap. Først i Statsborgerskapsutvalget der fire av fem i utvalget gikk inn for det, blant annet fordi de mente at folk som har til hensikt å bli boende i Norge bør få muligheten til å delta i samfunnet med fulle rettigheter uten å måtte gi opp sine røtter. Seinest nå rett før sommeren da  flertallet i Integreringustvalget gikk inn for det samme.

I Frankrike er det, ikke overaskende, høyreekstreme Marie le Pen som setter spørsmålstegn ved Eva Jolys lojalitet til landet hun stiller til valg for å styre. I Norge jubler vi for at en Nordmann har nådd så langt i utlandet.  Kanskje det er tid for at Norge åpner opp for verden og tar inn over oss at når det er ålreit å være norsk som franskmann, så bør det være ålreit å være amerikansk  eller pakistansk som nordmann og?

Foto: Eva Joly ©European Parliament/Pietro Naj-Oleari

You Might Also Like

 • iselilja

  "Hvem er vel mer norske enn de norske utvandrerne til USA"

  Med denne logikken, kombinert med at barna arver begge foreldrenes statsborgerskap, kunne vi vel nå hatt flere millioner norske statsborgere i USA, inkludert presidentkandidat Michele Amble Bachmann. Kunne blitt artige Stortingsvalg.

  Hva skjer forresten hvis begg foreldrene har doble statsborgerskap, får barnet da firedobbelt ?

  • Heikki Holmås

   Hvis landene synes det er greit, så ja. Det er faktisk mulig i dag og etter at et enstemmig storting endret reglene til at barn arver norsk statsborgerskap av begge foreldre.

 • Jan

  Takk, takk, takk or takk for å sette dette spørsmålet i fokus!

  Jeg er en av de moderne norske utvandrerne til USA, og jeg har absolutt ingen planer om å gi slipp på mitt norske statsborgerskap. Det gjør det vanskeligere i USA, pluss at jeg ikke har mulighet for å stemme for norske verdier her.

  Blir denne loven oppdatert, vil det umiddelbart hjelpe meg og min familie. Samtidig vil lovverket bedre reflektere den moderne verden. Australia innså dette nylig. Nå er det på tide at Norge også gjør det!

  • Heikki Holmås

   Enig! Støtt arbeidet for å få det til med å fortelle historien din til Norske avislesere gjennom et leserinnlegg. Det hadde vært topp.

 • Arne

  Det aa kunne stemme er for meg en grunnleggende rettighet og plikt. Jeg har aldri gaatt glipp av et valg i Norge men jeg har maattet lide meg gjennom svaert mange Canadiske valg her borte i Toronto. Jeg har valgt aa forbli Norsk statsborger selv etter 9 aar . Viktigste grunn er at mine barn maa gi slipp paa sitt doble hvis jeg gir opp mitt norske.
  Canada har som du nevner kun 3 aar foer du kan faa statborgerskap uten aa go slipp paa ditt gamle. Hvis Norge kan godta doble statborger skap saa kan vi Norske gjoere det vi kan for a viderebringe de verdier vi har med oss hjemmefra. Toronto har i aar valgt en ny borgermester med verdier som rett og slett ikke ligner grisen. Min potensielle stemme kunne ihvertfall ha gjort litt for a hindre hans seier.
  MVH
  A

  • honning

   dine barn må ikke gi slipp på sitt doble hvis du gir opp ditt norske. så du kan fint bli Canadier og de forbli doble (er jeg ganske sikker på..). de må muligens bare søke om å beholde sitt før de fyller 22år hvis de ikke har bodd i norge i 2 år.

   • Heikki Holmås
    • honning

     der kan du se, selv en oppegående kar som meg med en master klarer ikke finne frem på udi.no. men noe jeg klarte var å be om å få snakke med sjef for utland i et politidistrikt og skrike meg til en oppholdstillatelse for min kone etter at det ble sendt videre til udi og kunne forvente 9 mnd behandlingtid. dagen etter fikk jeg en tlf tilbake om at oppholdstillatelsen var klar. det at alle immigranter blir likebehandlet i norge er en illusjon.

     immigrasjon i australia er til sammenligning en drøm, også i usa også forøvrig.. http://www.immi.gov.au/

 • honning

  Stå på Heikki! Tusen takk for at du tar opp dette. Så deg på Dagsnytt 18. Fantastisk. Jeg ble akkurat far til min andre doble statsborger i LA. Min unge sønn som ikke engang har vært i Norge enda får automatisk norsk statsborgerskap, mens jeg som er født og oppvokst i Norge må gi opp mitt norske så fort jeg får mitt amerikanske? Hvor er logikken der?

  Jeg skal ærlig inrømme at jeg er medlem av Venstre men det er jo ingen der som taler denne sak så godt som deg, så stå på videre! We're all Democrats, right?

  • Heikki Holmås

   Jepp. Det var faktisk Venstre i regjering og Odd Einar Dørum som var mest imot dobbelt statsborgerskap ryktes det. Ta det gjerne opp med ham om du får anledning. Jeg mener jo at vi i SV er staute liberalere (blant annet mot romavlytting som Venstre gikk inn for) og her handler det jo om å rydde opp i det underlige prinsippet om at det er ok for barn å vokse opp å ha lojalitet til to land, men ikke for voksne å opparbeide seg den samme lojaliteten i voksen alder.

   • honning

    ja, tragisk.. sponheim gikk jo ganske langt i å inrømme at de dreit seg ut i forhold til personvern etter 9/11. selv mange demokrater i usa var jo mer prinsipielle enn det Venstre var etter 9/11. som sjefen her borte har sagt; "We reject as false the choice between our safety and our ideals."

    jeg skal ta det opp med Dørum neste gang jeg ser han. å være liberaler og mot dobbelt statsborgerskap og for romavlytting (særlig uten tillatelse fra domstol e.l.) er jo bare latterlig.

    er forøvrig glad for SVs motstand mot monarkiet, noe Venstre burde slenge seg på og ikke bare være litt sånn halveis..

 • Trygve A. Meyer

  Hvet du hva de viktigste for meg i denne saken er? At det er direkte udemokratisk å betale skatt inn til felleskapet uten å ha mulighet til å si noe om hvem som skal forvalte pengene. I tillegg er det problematisk at en tvinger dem som bosetter seg i norge til å ta norsk statsborgerskap. Statsborgerskapet er et symbol på hvem en er og hvor en kommer fra og er svært vanskelig å si fra seg (mentalt sett). Jeg er helt enig med at vi må få en slutt på denne diskrimineringen….stå på.

  • Heikki Holmås

   Takk

 • Gunnar H.

  Hei, hva skjer med denne saken? Dette er noe jeg er opptatt av, som nordmann som nylig har utvandret til USA.

  Og Heikki, burde ikke du vært mer aktiv på Twitter? Flott forum for å diskutere saker som dette.. 🙂

  Takk for at du tar opp dette, stå på!

  Mvh,
  Gunnar

 • Geir

  Hei,

  Jeg setter stor pris på at du leder Norge inn som en del av verdenssamfunnet. Jeg er norsk statborger, med britisk kone og bor i Australia. Jeg har virksomhet i Norge og vil gjerne beholde mitt statsborgerskap til Norge og bistå som skattebetaler. Vi har ser på Australia som vårt andre hjem og vurderer statsborgerskap. Min kone kan søke om statsborgerskap, som britisk statsborger, men jeg vil mist mitt norsk statsborgerskap om jeg søker om Australisk statsborgerskap. Jeg føler tilknytning og vil bidra til verdiøkning i begge land, men må muligens ta et valg som medfører at jeg ikke er norsk lenger, noe som ikke føles naturlig, ettersom jeg kan spore min familie tilbake til vikingetiden 970 f.kr. Det ville vært en god løsning om Norge gjør som mange ledende nasjoner og aksperer dobbelt statsborgerskap. Jeg vil også si at det er ikke naturlig for noen å bli tvunget til å ta et valg om hvor du hører til, stort sett all sone flyttet fra gamlelandet til sitt nye land vi ha en naturlig tilknyting til begge, å ha valget om å flytte tilbake eller bidra til begge lands velferd, veskt og kultur vil kun bidra til et sterkere og tryggere samfunn alle, spesielt de som tar det vanskelig valget å forlate det kjent og ta sin sjanse i et nytt hjemland. Takk igjen for at du tar opp denne viktige debatten for å styrke Norge.

 • Pingback: Partiledere i sosiale medier: Audun Lysbakken og Heikki Holmås (SV) | Cecilie Staudes blogg()