Innvandring, Miljø

NATO-klima i Folkets hus

May 24, 2009

Folkets hus, Oslo, Norge

Pierre Noland, Erik Solheim, Lothar Ibrugger på podiet i Folkets hus der de sikkerhetspolitiske konsekvensene av klimaendringene ble diskutert.

Vi trenger en teknologisk revolusjon for å løse klimaproblemet, sa Erik Solheim og viste til at for 14 år siden var det kun nerdene som snakket om internett, mens det nå er over hele verden hvor det finnes snev av middelklasse. Jeg er enig, vi trenger en teknologirevolusjon for å få frem mer effektive fornybare energikilder og mer effektiv bruk av energi. 85% av energibruken kommer nemlig fra kull, gass og olje og er hovedårsaken til klimakrisen. Den kanadiske senatoren Pierre Noland kom med følgende forslag: Siden militær forskning brenner av hundreder av milliarder i året, bør vi stille krav til at den skal fokusere på redusert energibruk og utvikle nye teknologier som etterhver også må kunne tas i bruk i det sivile.

Eriks andre poeng var å peke på hvordan sårbare stater med stor grad av fattigdom og ulikhet rammes hardere av klimaproblemene enn andre.

Sammenhengen mellom kriger og fattigdom er tredelt, sier Erik:

 1. For fattigfolk vil et tilbud om to måltider om dagen og en kalashnikov faktisk være forlokkende.
 2. En sterk stat er et godt virkemiddlel for å hindre militærkupp og opprør. Fattigdom og ulikhet bidrar til å skape mer ustabile stater.
 3. Når du bate ser fattigdom rundt deg er det lettere å mobilisere folk for en hvilken som helst sak, selv om hverken Osama bin Laden eller Adolf Hitler var fattige selv.

Klimaendringene angriper de svakeste statene på en mye hardere måte, rammer de fattigste hardt og skaper mer fattigdom. På den måten utgjør klimaendringene en av de sterkeste sikkerhetstruslene for menneskeheten i tilllegg til å være trussel mot selve livsgrunnlaget til menneskene.

Jeg blir alltid optimist av at parlamentarike i NATO diskuterer klimaendringene og hva som bør gjøres, samtidig som det er alltid deprimerende å høre amerikanerne peke på at Kina nå slipper ut mer CO2 enn USA, og så bruke det som et argument for at det er urimelig å kreve at at amerikanerne skal gjøre noe særlig. Kineserne er ca 5 ganger flere folk. Det betyr at gjennomsnittsamerikaneren slipper ut 5 ganger mer CO2 enn gjennomsnittskineseren. Det å bruke energi og dermed forurense med CO2 henger historisk sett tett sammen med økonomisk utvikling og det å kreve å få forurense mer enn andre er dermed et krav fra velstående om at økonomiske forskjeller skal opprettholdes. Det er ikke rart de minst vestående ikke finner seg i et slikt argument. I klimasaken er det faktisk de rikeste som må gi seg.

Er dere enig med meg i at det eneste rimelige prinsippet å legge til grunn for en langsiktig klimaavtale er at alle mennesker skal kunne forurense like mye? Det innebærer et kutt på 40% av Norges CO2 utslipp i forhold til 1990 (nesten 50% ifht i dag) frem mot 2020, noe som krever handling og bremsing i ny oljeutvinning, men som like fullt er mulig – hvis vi synes det er viktig nok.

You Might Also Like

 • http://twitter.com/synve synve

  Når du ber om tilbakemeldinger synes jeg også du bør svare på dem du får. Bl.a. har du fått flere spørsmål om å utdype innlegget ditt om fastrenter.

 • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

  Jepp, men i stedet for å svare i hvert enkelt innlegg kommer jeg til å lage nye saker på saker som tas opp. Fastrente er superinteressant og skal jeg komme tilbake til i neste uke.

 • http://twitter.com/ecoellen Ellen Stenslie

  De som argumenterer for at Kina slipper ut mer enn USA burde ta en kikk f.eks. her http://www.cicero.uio.no/webnews/index.aspx?id=11094&lang=no, for å se hvordan Kinas utslipp i stor grad skyldes vårt forbruk.

  Utslipp basert på per hode utslipp er intuitivt veldig rettferdig, men jeg ønsker meg mer forskning på hva dette vil ha av konsekvenser.. Ellers så har de som heier på at teknologien vil redde vårt forbruksmønster ikke forstått grunnleggende dynamikk i miljø og natur. Det handler ikke bare om klima, men at 60% av økosystemene er i trøbbel, og har en kompleksitet vi ikke skjønner halvparten av.. Visjonære politikere som begynner snakke om økologisk økonomi er det vi trenger 🙂 Det trenger ikke bety at man er mot fremskritt, marked osv. men at det skjer innenfor rammen av hva naturen tåler!

 • Amélie

  Ja, det er miljøfascisme å holde fastholde prinsippet om at noen nasjoner har rett til å slippe ut mer CO2 per hode enn andre.
  Miljøteknologi er bra, men bare et delsvar. Det er selve målet alle nasjoner streber etter, som er feil: Økonomisk vekst. det har til nå betydd vekst i energiforbruk og vekst i uttak av verdens ressurser. Det går ikke i det lange løp innenfor en klode der ressursene er begrenset. Det vi ser nå er at den økonomiske veksten støter mot de begrensningene naturen selv setter. Hvem av dagens politikere tør å si det som flere og flere ser: Keiseren mangler klær. De økonomiske modellene vi har bygget på holder ikke.
  Ja, vi trenger visjonære politikere som etterlyser økologisk økonomi! Dette må de utfordres på i valgkampen.

 • http://twitter.com/synve synve

  Vel, du kom ikke tilbake til det i “neste uke”. Og uansett synes jeg respons på spørsmål/ønske om utdypning, enten du velger å gjøre i form av enkeltsvar eller nytt innlegg, bør komme innen et par dager, ikke sånn rundt 1 måned senere.

 • http://www.pokercashsaver.com/us-poker-sites best poker site for us players

  I believe other website proprietors should take this internet site as an example , very clean and good user genial style and design .

 • http://nokiadev.wordpress.com Harvey Gula

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. However imagine if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this website could definitely be one of the most beneficial in its field. Terrific blog!

 • http://worldvillage.com/clean-the-carpet-with-henry-vacuum-cleaner Roderick Kaloustian

  I hope to be able to give something back & guide others like this message board has helped me