Innlegg

Les! Snakk! Skriv!(og husk det er viktig hvor du kommer fra)

July 14, 2009

At jeg er fan av Per Petterson sine bøker, har flittige lesere av bloggen min skjønt. Nettopp var jeg med på å tape en quiz i et utdrikkingslag fordi Ark i Storgata ikke hadde den eneste boken inne av mannen som jeg ikke hadde lest. Månen over Porten. Nå har jeg lest den og. Den er kul lesning, både fordi den har så mange anbefalinger på bøker (jeg mener ikke det er kokett namedropping, men ærlig invitering) jeg bare kjenner jeg får lyst til å lese (noen tenker jeg at de skal jeg virkelig IKKE lese, men det er vel og et poeng), men i tillegg forklarer han hvorfor han skriver som han skriven, hvordan det er å være forfatter og hvorfor det tok så lang tid før han ga ut sin første bok.

Han skriver så vakkert om andre forfattere og deres bøker at jeg bare må legge fra meg boken, puste inn, se utover havet fra balkongen jeg sitter på her om morgenen i Korsika, med en ekstra hinne av vann på øynene. Og så treffer han meg når han strømmer over av kjærlige ord når han snakker om biblioteket på Veitvedt, fordi det gjorde jeg og da jeg var liten. Jeg er født på Voss fordi min far jobbet der som bibliotekar da jeg var liten og han og min mor flyttet tilbake til vestlandet fra Oslo og fordi jeg fulgte ham rundt på bokbåten Epos. Biblioteket er en del av demokratiets ryggrad. Det er gratis. Alle folk, enten de har god eller dårlig råd, enten de er unge eller gamle kan lese avisene der, låne datamaskiner og bruke internett, treffe hverandre eller skaffe seg allverdens bøker! Det er fantastisk og hvis folk ikke stemmer på SV, Ap eller SP til høsten kommer et stort FrP til å innføre gebyrer for å låne bøker eller kutte i støtten til bibliotekene og da er bibliotekene drept og en del av demokratiet drept samtidig.

Men han skriver sårt om seg selv, ikke uten korte øyeblikks selvmedlidenhet, men alltid med et insisterende håp. Selvinnsikten er i tillegg så sterk at det er umulig å ikke le seg skakk.

Les – selv hvis du ikke liker bøkene hans.

You Might Also Like