Innlegg

Kul asylkritikk

September 25, 2009

District 9 er science fiction på sitt beste. En røverhistorie samtidig som det er en kritisk samtidskommentar. Denne gangen handler det både om privatisering av forsvaret, raseskille og hvordan vi behandler flyktninger.

I en dokumentaraktig stil starter filmen med å fortelle om hovepersonen Wikus van der Merwe som jobber for et privat sikkerhetsselskap som får i oppdrag å flytte en drøy million utenomjordiske flyktninger (nedlatende kalt reker)vekk fra byen der de har bodd i en 20 års tid fordi det er for mange av dem og kulturforskjellene er for store.

Tankene går umiddelbart til måten de hvite i sørafrika behandlet de svarte under apartheid-tiden og til måten flyktningene i Calais ble jaget av politiet fra sin slum “The Jungle”.

Alle skjønner hvordan det kommer til å gå med opptøyer og drap på både flyktninger og mennesker, og så blir lederen for operasjonen smittet av et DNA-omdannende stoff som sakte men sikkert gjør ham til en alien. Herfra er historien en klassisk action-film der folk finner sammen over raseskillet for å hjelpe hverandre. Det er lojalitet og svik og en klassisk Alien-2,3 og 4-historie om det onde selskapet som bare vil tjene penger på våpen uten hensyn til normal moral.

Filmen har flere logiske brister og hopper glatt over noen ubesvarte spørsmål, men den var moro, tankevekkende og tidvis akkurat passelig vemmelig. I tillegg var animasjonen noe av det beste jeg har sett i slike virkelighet/animasjons-filmer.

Anbefales! (og selv om det er et romskip på bilde, så handler det ikke mye om det;-))

You Might Also Like