Innlegg

Kliss klass vinter

January 10, 2007

Klimaendringene er menneskeskapte. Vi skaper klimaendringene. Vi ser det så tydelig denne vinteren når nedbørsrekorder slås (Bergen – 72 dager regn på rad) og hele kloden er varmere enn normalt – samtidig. Vi må, både hver enkelt av oss og Norge som nasjon, finne ut hvilke forsakelser vi er med på for å bremse klimaendringene.

Men heldigvis kan vi gjøre enkle grep for å redusere CO2-utslippene. Vi har akkurat endret avgiftssystemet for å gjøre det billigere med bilier som bruker lite drivstoff og derfor slipper ut lite CO2. Og i Sverige har de satt i gang med å blande inn 5 % biodrivstoff i vanlig bensin og diesel. Det har vi forpliktet oss til å gjøre i Norge og. Regjeringen har sluttet seg til EU sitt krav til at 5,75% av alt drivstoff som brukes skal være biodrivstoff. Og nå har Idrettsgjengen Hvit vinter gjort det til en kampsak å få flere biler som går på 85% biodrivstoff, såkalte E85-biler. Kravet er at for å få flere slike biler på veiene så må de første 100 000 bilene som selges få 50 000 kroner i avslag for at de skal utkonkurrere bensin og dieselbiler.

Jeg er dundrende enige med Ulvang og Skjeldal og resten av gjengen i at vi må få flere E-85 biler på veiene og vi i finanskomiteen har bedt Regjeringen komme med konkrete forslag i forbindelse med revideringen av statsbudsjettet i mai. Hvit vinter-innspillet er et godt og konkret tilbud for gjøre det billigere for folk å velge miljøvennlig.

You Might Also Like

 • SV

  “Klimaendringene er menneskeskapte”

  En påstand som det ikke finnes fnugg av dokumentasjon på.

  “og hele kloden er varmere enn normalt – samtidig.”

  Tøv.
  http://www.forskning.no/Artikler/2007/januar/1167816574.08

  Faktisk var fjoråret kaldere enn 1998, forrige El Nino år med varmere enn vanlig vær.

  http://www.scoop.co.nz/stories/SC0701/S00011.htm

  Lokalt her i Rogaland åpner skitrekkene denne helgen. Enkelte medier har dratt frem klimakatastrofeoverskriftene av denne grunn. Skitrekkene selv påpeker at i 1992 åpnet de til vinterferien, og sesongen 1989 åpnet de ikke i det hele tatt på grunn av snømangel.

  Det er for meg likegyldig hva bilen min går på, så lenge den går til omtrent samme prisen som nå. Lar det seg gjøre på bioetanol så gjerne for meg. Men det kommer ikke til å ha den minste innflytelse på hvorvidt det blir hvite eller grønne vintre fremover.

  Selv om den innledende påstanden om at klimaendringer er menneskeskapte skulle være riktig, så vil det ha null betydning for klimaet om vi forsaker oss tilbake til steinalderen her i Norge. Til det er norske utslipp så alt for små. Selv den nyutnevnte guru for klimahysterikerne, Nicholas Stern ( ja, han med Sternrapporten vet du…) påpeker at det vil være hensiktsløst med ensidige nasjonale tiltak.
  Ja, men vi må gå foran med godt eksempel, hvis ikke vi gjør det vil ingen andre gjøre det heller osv., kommer det nok til å bli innvendt. Tøv igjen. Det er i beste fall naivt å tro at Kina, India m.fl. kommer til å bremse det minste på sin utvikling for å berge isbjørn.

 • Ola

  Dersom du faktisk gjer noko med dei skyhøge nybilavgiftene slik at folk får moglegheit til å kjøpe nye, miljøvenlege og sikre bilar så er eg heilt for høgare avgifter på bilar som ureinar meir. Følga av politikken dykkar no er at folk som ikkje har råd til ny, fin bil får enno større økonomiske problemer.

  Eg stemde på SV ved sist stortingsval. Det kjem aldri til å skje igjen.

  Med ønske om din siste periode på tinget, Ola.

 • sv

  …..så fakta slipper ikke gjennom moderasjonen, ikke verdt å forstyrre vrangforestillingene..?

 • Heikki

  Hallo Ola. Jeg kan ikke forstå at du stemte SV for å få ned nybilprisene. Det har vi da aldri gått til valg på. Det vi HAR sagt er at vi skal gjøre det billigere å velge miljøvennlig og dyrere å velge miljøfiendtlig. Det har vi gjort. Mange mer klimavennlige biler har fått avgiftsletter på over 30 000 kr, mens andre bensinslukere med futt og fart er blitt over 100 000 kroner dyrere. Hva annet er det enn den politikken du ønsker?
  Heikki