Innlegg

Klimaspiss – for en neve dollar

March 23, 2007

Her er innlegget jeg holdt på Landsmøtet om klima. 

Kamerater!
I går når jeg i ellevetiden kom hjem fra Stortinget, så datt jeg ned i sofaen zappet gjennom TVen. På TV2 sin nyhetskanal dukket Oscar-vinner og tidligere visepresident Al Gore. Han snakket om klima. Jeg hørte på ham zappet videre. Men 20 minutter seinere zappet jeg til bake. Da var han der pinadø fremdeles. Det var da det gikk opp for meg! Det har skjedd noe viktig med verden!

For hvis TV 2 mener at den viktigste nyheten som skjedde i hele verden i går kveld var at Al Gore snakket om miljø på en mijøkonferanse så er det enda håp for verden.

Vi vet at våre alliansepartnere ikke har ambisjoner om å ta mer enn 20%  av kuttene i utslippen i Norge. Vi mener det er nødvendig med 50%. Konkrete kuttene holder miljøvernministeren på å lage en plan for som hun skal legge frem i vår.

Helt uavhengig av hva vi klarer å kjempe igjennom planer for å kutte i Norge så kan vi påta oss 50 % forpliktelser internasjonalt. Det handler bare om hvor mye penger vi er villig til å spøtte i for å redusere utslipp andre steder i verden.

Et enkelt regnestykke:
Kvoteprisen anslås av EU i 2013 til å være 300kr/tonn CO2. Da koster det oss 1,5 mrd for hver 10% vi forplikter oss til å redusere.
 
Når Norge deltar i klimaforhandlinger så krever vi å få kutte mindre fordi vi har så stor oljesektor!
Oversatt til utenlandsk betyr det: Vi kan ikke være med på å redde klimaet vi, vi er bare helt nødt for å tjene oss rike på olje. Jada, vi vet at det ødelegger klimaet.

Vi er verdens rikeste folk. For hver milliard som havner på bok i pensjonsfonder lager vi et klima som tar livet av folk både i New Orleans og Bangladesh og ødelegger livsgrunnlaget til mange flere.

Vi tjener over 300 mrd i året på oljen. Da er 5 mrd kroner i året for å påta oss 50% forpliktelser en realistisk og rettferdig start.

You Might Also Like

 • http://www.politiskforum.no Sebastian

  Synes det er godt å høre folk fra SV snakke realistisk om miljøvern. Hver gang virker kvotesystemet som å være totalt uinteressant – fordi vi må ta alle kuttene selv. Selvfølgelig må vi jobbe for å gjøre kutt i Norge, men det viktigste må være å få bukt med klimaproblemene globalt. Hver eneste krone vi sender i miljø-u-hjelp være en krone som kan bli brukt på en bedre måte enn i Norge, og det må vi ta med oss. Samtidig som vi driver en av de beste formene for u-hjelp.

 • Åsmund Ulvedal

  Hei Heikki!

  Takk for ein bra Landsmøte. Du skriv utruleg bra her på bloggen din, og det er veldig intr. å lese, i tillegg til underhaldnande!

  Stå på!

 • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

  Sebastian: Enig, vi skal drive mye med reduksjoner av CO2-utslipp ute. Det med å gjøre det hjemme handler egentlig vel så mye om at vi også selv skal påta oss å endre levesettet vårt slik at vi og tar konsekvensen av klimaendringene. Oljen er tross alt bare en lottogevinst.
  Åsmund: Takker og bukker!

 • http://www.politiskforum.no Sebastian

  Hvis vi har 10 mrd å bruke på dette (fiktivt tall), vil det vel være mye bedre for klimaet om vi bruker det utenfor Norge, dersom vi vil få større prosentvis uttelling der ute. Og jeg er glad at du, som representant for SV, velger å utvise rasjonalitet på dette området. 🙂 Dessverre har jeg hørt for ofte “det er vel og bra med reduksjoner utenfor norge, men det er hjemme vi skal gjøre mest” osv. Moralismen setter stopper for maksimal reduksjon av utslipp slik vi ser det i dag. Husk også at investeringer som dette i u-land er en av de beste formene for u-hjelp også. 🙂