Integrering, Rettferdighet

Ingenting tobakk – mindre lønn til meglere

April 3, 2009

Gjennomgang av oljefondet ble fremmet i dag. De har tapt penger – grisemye penger, sammen med alle de andre som har investert i aksjer. Det positive oppi det hele er at vi har økt eierandelen vår av verdens aksjemarkeder fra 1/2 % til 3/4 %. Det er ganske heftig for en befolkning som utgjør en halv promille totalen i verden.

Mest vannvittig av alt er det at vi har brukt 6 milliarder kroner til skyhøye meglerhonorarer – for å spekulere og tjene mer penger. Det vi har oppnådd er 46 milliarder kroner i tap. De eneste som jubler er meglerne som har tjent skamhøye bonuser helt frem til 2007, men tapt det hele dobbelt opp i fjor. Mange av oss har vært kritiske til den aktive forvaltningen, fordi den bidrar til spekulasjon og høye meglerhonorarer, men når det i tillegg ikke en gang tjenes penger på det er det bare en ting å gjøre: Gjennomgå hele ordningen og vurdere nedleggelse frem til neste år. Akkurat det er det Kristin Halvorsen gjør. Det skal ualminnelig gode grunner til for å overbevise meg om at ordningen med aktiv forvaltning bør videreføres. De som protesterer høyest er de aktive forvalterne selv pluss de som heve bonuser i gode tider. Det ville jeg og gjort hvis jeg tjente 11 millioner kroner i året og risikerte å bli erstattet av en datamaskin.

Hvis noen har gode argumenter eller forskning for og imot å drive med aktiv forvaltning (spekulasjon for å slå markedet) er det bare å legge igjen kommentarer. Alle innspill mottas med takk.

I tillegg trekker vi alle investeringer fra tobakksindustrien. Det er ingen gode grunner for hvorfor norske pensjonister skal få pensjonen sin finansiert av å gi andre mennesker kols.

Mer åpenhet, penger til klimainvesteringer, tøffere aktivt eierskap og mer ressurser til å gå tvilsomme selskaper nøyere etter i sømmene er og gode grep for å forvalte de 2300 millardene vi nordmenn eier på en måte som er til beste ikke bare for oss selv. Forvalter vi pengene godt kan vi bringe verden i riktig retning i tillegg til å tjene penger. Det får være greit.

You Might Also Like

 • http://celinaday.blogspot.com Celina

  Okei. Siden du ikke har fått noen innspill til innlegget ditt skal jeg gi deg noen tips.

  Dere sosialister har en spikret klokketro på at dere kan forandre tilbud -og etterspørselsprinsippet. Men selv om oljefondet slutter å investere i tobakk, vil det jo ikke si at etterspørselen etter tobakk vil slutte vettu!

  Hør med kompisen din Hallgeir Langeland, den hyppigste brukeren av røykerommet på Stortinget. Tror ikke akkurat han har tenkt å slutte å røyke eller etterspørre tobakk. Noensinne.

  Ta et kurs i samfunnsøkonomi, så kan det jo hende du får noen kommentarer neste gang.

 • robin

  Det billigste og beste hadde nok vært å slenge hele potten i ETFer som passivt følger aksje, obligasjon og råvareindekser. Koster så og si ingenting i meglerhonorar, og over den tidshorisonten som Oljefondet investerer med er det bevist igjen og igjen at det er så og si umulig å slå markedet uansett.

  Men da er det umulig med aktivt eierskapspolitikk.

  Denne rapporten fra Economist burde være påkrevd lesing for alle på tinget som bryr seg om pensjonsfondet. Selv har jeg begynt å lene kraftig mot total passiv forvaltning. http://www.economist.com/specialreports/displayStory.cfm?story_id=10715946 (Hvis du har problemer med å logge på send meg en email på robin.wigglesworth@ft.com så kan jeg sende deg hele rapporten.)

 • http://hvitlokivask.com Advokat

  Heisann! Du skriver om mye moro og interessant i bloggen din, men jeg lurte på om du har vurdert å skrive mer om hvitløk i fremtiden?