Innlegg

Hest er best

May 24, 2009

Jeg er en av dem som ble utrolig fenget av “Ut og stjæle hester”av Per Petterson. Av en kompis av meg, Lars, skjønte jeg at det ikke var en one-shot, men at mannen tvert imot hadde skrevet flere gode bøker tidligere. “I kjølvannet” var den han trakk frem. Nå har jeg lest alle og jeg er enig. Det er gode bøker, men jeg har ikke problemer med å peke ut hvilke av dem jeg likte best.

Den lester jeg først og den funker som fy. Ikke rart den har mottatt en haug med priser. Handler om en guttunge sitt forhold til en far som ble borte, hvor skjørt livet er og hvorfor en skal holde det en lover til sin kjære.

Per Pettersons første bok, er en samling noveller som viser oss hvordan barnesinnet funker, der store ting blir små og små ting kan bli de aller største. Det er ikke så ofte forfattere klarer å gi en under huden på unger-opplevelse, men denne er et untak. Dette er første boken om Arvid, som Pettersom følger i flere bøker gjennom forfatterskapet.

 

Nydelig oppvekstroman om en tøff dansk jente som vokser opp rundt krigen. Jeg hadde forelsket meg any day. Kjærlighet til broren, fighten med de hjemme og hvordan livet blir som det blir på grunn av viktige hendelser som det er lett å forutsi i etterkant. Skal du forstå “Jeg forbanner tidens elv” og “I kjølvannet” bør du ha lest denne.

De andre bøkene er:

 • Ekkoland
 • Det er greit for meg
 • I kjølvannet
 • Månen over porten
 • Jeg forbanner tidens elv

Vel verdt å lese, men følg anbefalingen min og bli blid.

You Might Also Like

 • http://ingridhsin.blogg.no Ingrid

  Hei Heikki! Jeg husker du overnattet hos oss en gang! Hilsen niesen til Arvid Ellingsen =)

 • Jostein Røstbø

  Eg har tru på politikarar som les romanar. Og eg er heilt samd med deg i vurderinga av den lavmælte, sterke forteljekunsten til Petterson. Men kunne du tenkt deg å lesa desse romanane på ein pc-skjerm? Grunnen til at eg spør er at Hordaland fylkeskommune og visstnok dei fleste fylkeskommunane i landet i desse dagar satsar på å avskaffa lærebøkene i den vidaregåande skulen – i samtlege fag. Det er underleg at sentrale politikarar ikkje er engasjert – så langt eg har registrert i alle fall – i ei såpass dramatisk omlegging av den vidaregåande skulen.

 • anne

  Men ER hest virkelig best? 🙂