Rettferdighet

Hagens peanøtter

December 4, 2008

I TV-debatt på TV2 her om dagen viste tidligere FrP-leder Carl I. Hagen seg frem fra sin ærligste side. “If you pay peanuts you get monkeys,” sa FrPeren som et forsvar for hvorfor stortingsrepresentanter skal ha en lønnsøkning langt høyere enn vanlige folks. “Betyr det at alle som tjener vanlig lønn er aper,” repliserte Inga Marthe Thorkildsen.

Ærlig av Hagen å vise oss alle at han tenker bedre om seg selv enn om folk flest, men ikke særlig sjarmerende.

Høyresidens retorikk om at de flinkeste får de beste lønningene faller på steingrunn gang på gang. Det samme gjør argumentet om at man er nødt for å betale stadig bedre for å få bra folk. Høyresiden bruker nettopp det argumentet for å begrunne større forskjeller. I tillegg til at jeg helt fra barndommen av har vært for mindre forskjeller er i tilleg min erfaring  motsatt. På Stortinget trenger vi folk som vil forandre verden, til beste for folk, ikke de folkene som må lokkes med høye lønninger for å stille. Om det betyr at forretningsadvokater og meglere er underrepresenterte på Stortinget, betyr det neppe at de har for lite innflytelse på samfunnet av den grunn.

Til neste høst sier vi farvel til den lengstsittende sukkerselger på Stortinget. Det kommer til å gå helt bra.

You Might Also Like

 • Joachim

  “I tillegg til at jeg helt fra barndommen av har vært for mindre forskjeller er i tilleg min erfaring motsatt.”

  Språklig sett er du fortsatt i barndommen ser jeg. I den grad denne setningen er meningsbærende skjønner jeg at du ønsker å utjevne forskjellen på folks kjøpekraft. Jeg mener at politikken til SV fører til det stikk motsatte. På kort sikt kan man lindre noe smerte ved fordeling, men en bærekraftig utvikling vil være å skape noe sammen. I SV tror man at en stor offentlig sektor er veldig bra, der går det jo bra selv i nedgangstider. Dere skjønner faktisk ikke at det er overskudd fra privat sektor som gjør det mulig i det hele tatt å ha en offentlig sektor. Det virker slik på meg iallefall.

  Jeg skjønner at det irriterer dere at noen få i privat sektor blir rike. Get over it. De fleste i privat sektor er ikke rike. De har lange arbeidsdager og dårlig pensjon.

  Politikken til SV er ikke bærekraftig. Den vil etter mitt skjønn føre til en klientifisering av befolkningen som skal motta hjelp fra “staten”. Denne utviklingen må reverseres og det går vel ikke med SV i regjering? Det kommer nok etterhvert, det vil nødvendigvis tvinge seg frem, men det blir vanskeligere og dyrere å gjøre dette senere.

 • einar

  Heikki, dere taler så varmt om å stoppe mobbingen i skolen. Sånn som du omtaler Carl I Hagen, vil normale mennesker kalle mobbing.
  “betyr det neppe at de har for lite innflytelse på samfunnet av den grunn.”
  Her kan jeg mobbe deg og si at du uttrykker deg som en gjennomsnittlig 15 åring. Men det er ikke pent å si, eller er det det?

 • Libertarianer

  Hva i all verden tjener du på å sammenligne Carl I. Hagen med en ape? Mener du det er et relevant argument for noe som helst? Jeg mente dere sosialister er mot mobbing, eller gjelder det ikke når det er noen dere ikke liker? Jeg vil svært gjerne ha et ærlig svar på dette. På forhånd takk.

 • Hans Ihme

  Jeg er sjokkert over ditt innlegg om Carl I. Det er ikke en stortingsmann verdig. Slike folk som deg vil vi ikke ha på tinget.

  Når det gjelder nominasjon, trenger du ikke tenke mer på det, ingen av dere kommer inn fra Oslo.

 • Oslovelger

  Heikki du er egentlig vemmelig, først er du respektløs og kaller Stortingets Visepresident for sukkerselger osv…du selv har aldri jobbet, ei gått på skolen. Hva skal vi kalle deg, taper i slitte klær som bor en ett-rommer på Carl Bernes pl., du er vel å finne på kneipene neddi Tr. Heimsveien der du kjøper øl til alle som gidder å høre på deg. Kan du ikke sette deg opp på Hordalandslista, fordi vi i Oslo vikke ha deg. Du er en falsk løgnhals og ut av din munn renner det en strøm av eder og galle. Stikk!

 • Frper

  Det slutter aldri å forundre meg! SV ere som skal være så folkelige, nei det skal ikke være forskjeller osv.
  Det som er poenget er at Carl I og flere Frpere med ham framstår som ærlige når dem sier at en stortingspolitiker fortjener lønnen som blir foreslått! Jeg tjener 520000 i året på hardt arbeid i en fiskebud på møre, mye overtid og mange lange dager. Men jeg ville aldri byttet med en stortingspolitiker og lønnen deres.
  Greit nok at det er mange apekatter som ikke burde vært på stortinget, og dermed ikke fortjener lønnen. Men det er nå bare et argument for å heve lønnen så flere fornuftige mennesker vil ta på seg politiske verv og strebe etter å komme på tinget!

  Beklager Heikki men med så mange SV apekatter på tinget så synes jeg dere skal ta oppfordringen til Hagen & co og si i fra dere lønnsøkningen, men jeg tviler på om dere gjør det.

 • Jan Egil

  mens du er supersaklig og sammenligner Carl I. Hagen med en apekatt. Way to go commie!

 • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

  Det er vel strengt tatt ikke jeg som sammenligner Hagen med en Ape?! Jeg viser bare at han mener at de jobbene som man betaler mindre enn stortingslønn for, er det åpenbart at man får aper til. Det er en litt spesiell måte å se på folk på. Jeg mener at folk skal tjene bra med penger, men vi som er Stortingspolitikere kan ikke tillate oss selv en lønnsvekst som er høyere enn folk flest, når vi atpåtil bestemmer vår egen lønn!

  En av de vakreste tingene med Norge er at lønnsforskjellene er små sammenliknet med andre land. Det gjør at folk får jobb uten å få luselønn og at jobber som ikke lønner seg med grei lønn, er det ingen som gjør. Summen er at de som jobber driver med mer produktivt arbeid og skaper flere verdier for samfunnet. Sjekk forskjellen på et amerikansk hotell og et norsk hotell. Se hvor mange fler som jobber på det amerikanske og tenk på hvor dårlig betalt de har og hvor mye mer verdiskapningen hadde vært og hvor mye høyere lønningene hadde vært om de gjorde noe annet.

  I USA har lønningene til vanlige folk stått stille de siste 10-15 årene. De rikeste har trukket ifra. I Norge har folk flest opplevd en enorm lønnsvekst. Carl I Hagen vil at lønnssystemet skal bli mer som i USA. Carl i Hagen vil at lønnsforskjellene skal bli større og fagbevegelsen mindre å si. Konsekvensen av en slik politikk er som i USA, at vanlige folk ikke får noe særlig mer i lønn. Toppene, slik som Carl I Hagen derimot…

 • Dev

  Ouch – her var det en del som trengte å lufte sine ikke akkurat tungt funderte meninger… Pfff…

  (Carl I. VAR nå sukkerselger da – med flotte, og tette bånd til Sør-Afrika i den flotte Apartheid tida.)

 • Petter

  Forbausende å se at det er Frp-ere som legger inn svar her og ikke SV-ere. Enda mer forbausende er det at de ikke forstod innlegget.