Rettferdighet

Fordelingspolitikk ikke bare fattigdomsbekjempelse

May 6, 2009

I dag la fordelingsutvalget frem sin innstilling. Her er Finansdepartementets pressemelding og lenker til alle presentasjonene. For alle som er for rettferding fordeling og solidaritet med dem som har minst bør kommisjonens sammendrag og tiltakskapittel nærmest bli som en Bibel å regne.

HEr står det svart på hvitt:

 • Forskjellene har økt fordi den 1% som er rikest har trukket ifra de siste 25 årene.
 • Skattepolitikk er viktig for omfordeling og den har blitt bedre etter 2005 og er i dag proggressiv ¨- også for de 10 rikeste prosentene.
 • Aller viktigst for rettferdig fordeling er det at vi har sentrale lønnsoppgjør som gjør at alle, også i lavtlønnsyrkene, trekkes opp til et anstendig nivå.
 • Mer barnehage, gratis kjernetid for alle barn, mer stasing å førskolen og en skole som følger opp alle barn fra starten av og avskaffing av kontantstøtte som holder barn borte fra barnehage, er avgjørende for å gjøre noe på med mulighetene til barn i fattigfamilier på lang sikt.
 • Inntektssikring for lavtlønnede, høyere barnetrygd, boligpolitikk med beskatning av de med størst boliger og mer sosial boligbygging er viktig for fordeling.
 • Arbeidsløshetstrygd brukt til utdanning er viktig for å sørge for at absolutt alle har en yrkesutdannelse som gjør at de kan få seg jobb. Varige lønnstilsdkudd er viktig for å få ansatt folk som ikke kan yte max hele tiden, men som kan jobbe i stedet for å gå på trygd.

I det hele tatt viste fordelingskommisjonen at dersom du vil ha mer rettferdig fordeling er det ingen vits i å stemme Frp (de er for at lønnen skal fastsettes helt lokalt, noe som vil føre til større lønnsforskjeller som i USA) Høyre (som er imot skolesatsing med universelle tilbud for alle, som er for høyere arnehagepriser og mot gratis kjernetid i barnehagen), Venstre (som mener det samme som Høyre) og KrF som tviholder på kontantstøtten i stedet for å tenke på de sårbare barna.

Kort sagt. Barnehagesatsingen har vært en suksess i fordelingspolitikken, nå er det bare å fortsette.

Hva tror dere er gode grep for å bekjempe forskjeller?

You Might Also Like

 • Huff da

  Vanskelig spørsmål. Det virker som om Kina og India har fått færre fattige de siste par årene, men samtidig har noen blitt ufattelig rike, dels pga korrupsjon, men også fordi de har hatt den rette kombinasjonen av flaks og dyktighet.

  Nå unner jeg alle å gjøre det bra, men jeg synes det er noe ekkelt når noen får for mye makt. Paradoksalt nok så er det en ting som jeg er redd for med sosialismen og det er at den konsentrer makten i for få hender.

  Det høres kanskje rart ut, men de som ender opp med makten i staten får ufattelig mye makt og makt korrumperer som alle vet.