Innlegg

Folk mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen

July 16, 2008

Skal det åpnes for oljeboring i et av verdens største skattekammeret for fisk? Tør vi ta sjansen på at det går bra? Det Norske folk sier NEI i en rykende fersk meningsmåling til VG.

Hovedgrunnen til å være imot et høyt oljeutvinningstempo er at klimaet på kloden holder på å gå på dunken fordi 85% av all energien som brukes kommer fra forurensende olje, kull og gass. Vår jobb blir derfor å hindre at økt oljeutvinning blir mer bensin på klimabålet.

I tillegg er det enkelte områder som bare må vernes for oljeutvinning på grunn av det lokale miljøet, slik som fiskelivet iVesterålen og Lofoten. Det er ett av verdens viktigste spiskamre for fisk. Norsk Bacalao (“torsk” på portugisisk) er verdenskjent, og fisk er en viktig eksportvare for Norge.

Kampen om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen blir en viktig valgkampsak. Følg med!

You Might Also Like

 • “annelykke”

  Hei,

  nå er det lite action på denne bloggen din…
  Hva driver du med for tiden???

  Det er noen som liker å lese innleggene dine skjønner du…

  🙂

 • Hekki

  Kommer i gang igjen nå;-)

 • AAA

  Hei, jeg ønsket bare å komme med et par anbefalinger til lesning:

  http://calculatedrisk.blogspot.com/2008/10/first-fed-over-22-of-loan-portfolio-to.html

  I bytteavtalen statsobligasjoner/boliglån med bankene har man beregnet 5% svinn på boliglånene. Vi er antakelig verre stilt enn USA (høyere gjeldsgrad, bl.a.), og der ligger altså ca. 20% av husholdningene an til å gå under.

  SV ser dermed ut til å ha bidratt til en de facto *kapitalisering* av bankene, dvs. å ha gitt flere titalls milliarder av skattebetalernes penger til bankeierne uten at skattebetalerne får noe igjen i form av statlige eierandeler i bankene e.l. Dette vil bli betalt gjennom lavere kjøpekraft/inflasjon og/eller høyere skatter/avgifter. (Staten vil dermed få kraftig redusert handlingsrom til f.eks. å kutte matmomsen til 0% eller halvere arbeidsgiveravgiften, to viktige, sosiale krisetiltak).

  Hvis dette slår til, kommer det antakelig snart lutfattige og utarmede norske folket, med enorm gjeld til bankene, til å bli oppgitt – for å si det forsiktig.

  Forøvrig må man stramme meget kraftig inn i revidert statsbudsjett, siden det vil komme en tsunami av uforutsette utgifter neste år.

  Når det er sagt, et sitat fra en østerriksk økonom fra 20-tallet:

  “The wavelike movement affecting the economic system, the recurrence of periods of boom which are followed by periods of depression, is the unavoidable outcome of the attempts, repeated again and again, to lower the gross market rate of interest by means of credit expansion. There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved”.

  Fra http://mises.org/story/2810 – denne artikkelen MÅ rett og slett leses av alle som er kritisk til systemet vi har hatt de siste ti årene, og som ønsker mer kunnskap for å vite hva som bør – og ikke bør – gjøres politisk fremover. Forfattet av en tysk professor. Noe teoretisk, men ekstremt viktig basiskunnskap.

  Personlig mener jeg det ser ut som om ethvert panikktiltak fra regjeringene fører til enda mer instabilitet. I dagens situasjon må man ta ett skritt tilbake og tenke langsiktig.

  Og når det gjelder oljeboring, kollapser jo oljeprisen om dagen. Break even-pris for disse feltene er sikkert rundt 30-40 dollar fatet, så det spørs om ikke disse prosjektene blir utsatt uansett. I det hele tatt overskygger den økonomiske krisen alt annet i øyeblikket.