Barn, unge og kunnskap, Innlegg, Rettferdighet, Verden

En poliofri verden er mulig

January 5, 2013
pakistanske barn, foto: Trond Viken, UD

Det er mye lidelse i verden, men det er også store fremskritt. I 1985 fantes sykdommen polio i 125 land.  I dag finnes polio kun i tre. Det er mulig å utrydde polio.

Fortsatt lever mennesker med polio i Norge. De fikk sykdommen som barn, og lever i dag med funksjonshemming som følge av lammelser. Den siste epidemien i Norge var på 1950-tallet.  Da opplevde lokalsamfunnat enkelte barn ble smittet på våren, før det økte i antall tilfeller utover sommeren og høsten. Med kulden forsvant vanligvis sykdommen.

For alle oss som har vokst opp med vaksinering mot polio er det vanskelig å forestille seg hvilken redsel barn og foreldre på den tiden følte. Våre foreldres og besteforeldres generasjon kan huske at polio var en sykdom som truet og i verste fall tok livet av norske barn.

Da poliovaksinering ble innført i Norge tidlig på 60 tallet ble smittekjeden ble brutt. Dette er dessverre ikke tilfellet for barn som vokser opp i Afghanistan, Nigeria og Pakistan i dag. Verdens helseorganisasjon har som mål å utrydde polio fullstendig, slik vi har lykkes i å utrydde andre smittsomme sykdommer som særlig rammer barn.

Dette er et realistisk mål – men likevel ressurskrevende. Områdene som fortsatt har poliosmitte er svært fattige, de er uten et fungerende helsevesen og uten helsearbeidere til å sette vaksiner. Men det er mulig. India har vært poliofritt i ett år – det er et stort gjennombrudd.

Den siste tiden har det dessværre vært flere angrep på helsepersonell som jobber med å vaksinere barn mot polio i Pakistan. Rykter om at vaksinasjonsprogrammet er et påskudd for å skade barn og spionere på Pakistan, skal være bakgrunnen for angrepene. Dette er svært uheldig.

Norge har støttet arbeidet mot polio i flere år. Det krever et siste felles krafttak, og det er det Norge nå vil bidra til. Det er viktig å støtte rutinevaksinasjon også i poliofrie områder for å hindre tilbakefall og oppblomstring av smitte. Det siste stortinget gjorde før de tok juleferie var å øke støtten til det globale initiativet for å utrydde polio med 50 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til de 50 millioner kronene som Norge allerede har gitt i støtte for 2012.

Verden har lykkes i å redusere omfanget av polio med 99 prosent. En poliofri verden er mulig.

You Might Also Like

 • Øystein Gudim

  Viktig å få fram dette i en tid der “antivaksine”-galskap i alternative miljøer i Norge aktivt sprer desinformasjon om vaksinering!

 • Tante Sigrid

  En viktig kamp. Polio finnes vel også på Balkan? Gjorde det ihvertfall i 1999 (Kosovo). Trodde også at Finland fremdeles hadde tilfeller? Håper jeg tar feil.

 • Unni

  Det er Afghanistan, Pakistan og Nigeria som framleis har utbrot av polio trur eg

 • Tante Sigrid

  Sjekket litt nærmere, og det viste seg at jeg hadde rett mht polio i Kosovo i 1999 (observerte det selv). Også i Finland finnes det tilfeller som er registrert men ikke lokalisert og dermed ikke behandlet. Mer om dette her:
  http://www.theatlantic.com/international/archive/2011/08/finland-looks-for-a-mystery-person-spreading-poliovirus/243604/