Innlegg

En merkedag for demokrati og likestilling

May 22, 2006

Ingenting er, for en utvandret Bergenser, som gjensynet med byen mellom de 7 fjell på Buekorpsenes dag. Med utrygt for opplett slutter bergenserne hvert fjerde år opp om sin unike tradisjon: Buekorpsene.

Da går det prosesjon av alle buekorps av gamlekarer gjennom hele byen og avholdes de prestisjetunge konkurransene om hvem som er byens beste tamburmajor (les: trommeslager) og hvem som er byens beste fanebærer. Det knytter seg alltid uhyre spenning til disse tevlingene og mitt buekorps, Skutevikens, byens eldste, stiftet 8. juni 1853, føler seg ofte urettmessig tilsidesatt av byens større og rikere korps, Dræggens og Nordnes. Så også i år.

Lørdag gikk årets buekorpsenes dag av stabelen og ble en merkedag i norgeshistorien av en helt spesiell grunn. Helt fra det første jentebuekorpset ble stiftet i 1991 har nemlig motstanden mot jentene vært sterk blant enkelte av buekorpsene, som Nordnes, som ved å snu ryggen til jentene en 17. mai ble et eksepsjonelt godt eksempel på hvordan ekte gentlemenn ikke oppfører seg. Slike debatter om bergensk tradisjon har en tendens til å ta litt av. Så også denne gang. I løpet av årene har derfor mang en gang debatten om jenter i buekorps gått en kule varm. Selv må jeg bekjenne meg som en konservativ pragmatiker. Jeg var imot jenter i buekorps, men da jentekporpsene først ble stiftet var det bare en ting å gjøre: Hjelpe så godt vi kunne og ønske dem hjertelig velkommen. Vi i Skutevikens ble det første guttebuekorpset som samarbeidet med jentene – til stor lykke for begge korpsene, men vi fikk ikke flertall for at jentene skulle få være med på buekorpsenes dag på slik linje med de andre korpsene.

Heldigvis modnes de fleste ting med tiden. For første gang deltok i år de to jentebuekorpsene og det ene blandede korpsene som fullverdige deltakere av buekorspsbevegelsen på buekorpsenes egne dag – og med det er enda et slag for likestilling mellom kjønnene vunnet. Ikke en dag for tidlig, men likevel historisk.

PS! Nordnes vant klart og fortjent finalen for fanebærerne og Sydnes vant en jevn finale for tamburmajorene. De er dermed verdensmestre i fire år. Dræggens vant ingenting.

You Might Also Like

 • http://depesjer.no/ Jarle Petterson

  Nå skal jeg ikke påberope meg nevneverdig kydighet udi det bauekorpske, men Skutevikens må da vel være eldre enn skarve 53? Jeg antar det var tastedjevelen som spilte deg et puss ved angivelse av årstallets andre siffer. Stemmer det, sånn cirka? Bill.mrk. Født i Sandviken, ikke i Marken – og bestemt ikke på en tinntallerken.

 • http://depesjer.no/ Jarle Petterson

  Apropos tastedjevler, skulle det altså stå “kyndighet”. Du snakker…

 • http://hunsrod.blogspot.com Ingvild

  De ble stiftet 1853, det er hvertfall det man antar, men det er jo mulig de er eldre og da. Men Dræggens driver å påberoper seg å være det eldste.

  Utrolig pinlig å ha vært mot jentebuekorps forresten!

 • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

  Helt enig med Ingvild, men det er i hvert fall greit å ombestemme seg når man så til de grader har tatt feil;-) Og forøvrig: Ja, det var 1853. Nå rettet opp.

 • http://ginas-tumleplass.blogspot.com Gina Barstad

  Hva i alle dager var argumentasjonen for at jenter ikke skulle få danne buekorps?

 • http://spaces.msn.com/ragnilr/ Ragni

  Tradisjon.
  E det ikkje alltid det?
  Dessuten så tar det sæ ikkje bra ut at jente går rundt og bær våpen.. sjøl om det e liksomvåpen.
  Tullete bergensera.

  Æ for min del e mye bedre. Eller, bedre og bedre.. Æ e konsekvent, i alle fall.
  Æ syns INGEN burde få lov til å være med i buekorps.
  Æ e imot heile spetakkelet, e jo bare bråk, heilt uten mål og meining. Og æ bor på Nordnes, og dem far under vinduan mine heile tida og BRÅKE! Det e ikkje pent eller behagelig å høre på. Ikkje engang på 17. mai. Gi de ungan en ball å leke med i stedet. Mye bedre. Ja.

 • http://shady-acres.blogspot.com Mikkel Grüner

  Hallaisen, Heikki.

  Det som var morsomt å legge merke til var at det ikke var noen synlige klasseforskjeller (unnskyld, sosio-økonomiske skillelinjer) hverken innad i eller mellom korpsene. Det er vel kanskje et sunnhetstegn.

 • http://www.sv.no/oslo/personer/heikki.html Heikki

  Det er ikke riktig. Dræggens går fortsatt med sine bowlere og Nordnes med sine flosshatter. VI lanserer six-pencen om fire år;-)

 • http://hunsrod.blogspot.com Ingvild

  Ragni, du har tydeligvis ikke bodd lenge nok i Bergen! Jeg tror du skal kjøpe deg denne her marsjcden som er blitt gitt ut og høre litt på den, så kommer det til deg og, og neste gang jeg ser deg så er det trommende i Vågens Bataljon eller noe sånn!

  Syns forresten alle korps burde vært blandingskorps, men har tro på at det kommer.

  Et annen klasseskille, forresten, er jo f.eks at Laksevåg ikke har jakker (dressjakker er dyrt) men bare går med skjorter.

 • http://shady-acres.blogspot.com Mikkel Grüner

  Jeg tenkte mer på de faktiske klasseforskjellerne enn på de symbolske. For meg så samtlige korps, gamlekarer innklusive, ut som den samme grumsete symfonien av bergenstryner – med all respekt.

  I den grad det finnes forskjeller i seremoniell og uniform leser jeg først og fremst disse som symbolske representasjoner av utdaterte skillelinjer. Men det hadde sikkert vært interessant å se nøyere på reelle forskjeller, gitt at det var mulig å skille korpsenes interne posisjonering fra de faktiske forhold.

 • http://shady-acres.blogspot.com Mikkel Grüner

  Eller (nå brainstormer jeg) man kunne utdele skarp ammunisjon til alle korpsene, sperre av sentrum og få en endelig avklaring. DET hadde vært noe.

 • http://spaces.msn.com/ragnilr/ Ragni

  Ingvild da!
  Man kan aldri bo lenge nok i Bergen.. 🙂

  (på TROSS av buekorpsan;)

 • http://hunsrod.blogspot.com Ingvild

  Det er helt sant:)