Barn, unge og kunnskap, Innvandring, Integrering, Oslo

Drøy selvbiografi – mye å ta fatt i

November 2, 2009

Jeg er akkurat ferdig med Amal Adens (forfatterpseudonym) selvbiografiske fortelling, Min drøm om frihet. Det er det drøyeste jeg har lest på fryktelig lenge. Fortellingen om et hva et foreldreløst barn som vokser opp under krigen i Somalia opplever, gjorde at jeg ble sittende med frysninger gang på gang. Hun slipper unna krigshelvetet ved at hun hentes til Norge av en onkel som vil ha en pliktoppfyllende hushjelp, dumpet hos barnevernet når hun ikke vil ha den rollen, havner på kjøret og gifter seg purung med en somalisk mann som kun bruker henne som inngangsbillett til Norge.

Boken er en ramsalt kritikk av barnevernets evne og vilje til å ta vare på barn som har opplevd grusomheter i krig og som ender opp i Norge. Jeg håper og tror mye er skjedd siden den gang hun kom. Den tegner og et lite flatterende bilde av deler av det somalske miljøet i Norge med en beskrivelse av svært mange somaliere som isolerte fra samfunnet og mange somalske menn som sterkt kvinneundertrykkende .

Samtidig er det en bok om betydningen av vennskap, viktigheten av å bli satt pris på, det å oppleve kjærlighet og nærhet. Ikke minst er det en bok om en sterk kvinne som ser seg tilbake på et ungt liv fyllt med grusomheter og som ønsker å stå for de valgene hun har tatt når hun ser fremover.

Mandag skal jeg møte Amal Aden til en prat om boken hennes i Dagsnytt 18 på NRK P2. Det gleder jeg meg til. Hun har tidligere utfordret oss SVere til å stå på for likestilling og minoritetskvinners rettigheter i sin forrige bok ABC i integrering. Det gjør vi og skal vi fortsette å gjøre. Som leder av kommunalkommiteen, med Audun Lysbakken som minister med ansvar for inkluderingsarbeidet og en haug med engasjerte feministiske SVere har vi de beste muligheter for å klare det på en måte som kan lede diskusjonen i en retning som både vektlegger viktige prinsipper, engasjerer og virker.

Damer som Amal Aden er viktige i en slik debatt. Hun  bringer inn perspektiver og erfaringer som må opp og frem. Da får vi en skikkelig debatt der vi kan være enige i det meste og uenige om noe, som de fleste av oss er i alle deler av samfunnsdebatten. En av de bra tingene med Norge i fht Danmark er nettop det: At vi har mange stemmer i detbatten, inkludert en rekke folk med minoritetsbarkgrunn som mener forskjellige ting om hvordan vi ønsker det flerkulturelle og mangfoldige Norge i årene som kommer.

You Might Also Like

 • Stig Høisæther

  Integrering hadler om å gi alle med minioritetsbakgrunn plass og utfoldelse i det norske samfunn. Det handler om rett til bolig, skole, utdanning og arbeid. Så videre rett til kultur utfoldelse, religionsfrihet og plass til sine nærmeste i familien. Rett til ulike verv i samfunnet og politiske utfoldelse og retten til å ha en plass i norsk kultur på lik linje med alle andre. Med andre ord rett til å leve i de norske samfunn uten begresninger eller innskrenkelser. Så skal det ikke være sånn at vi pålegger andre krav enn at en respekterer norsk lov og lever på en måte hvor en finner seg til rette uten press og at en stiller for tunge krav.

  Jeg mener at vi er for strenge og lager opp mange begrensinger for å mal plassere integreringen i et norsk syn, mens en glemmer at de med minioritetsbakgrunn må få en rett til utfoldelse og frihet til å kunne lære oss deres kultur. Den største "fienden" er at en generaliserer istedet for å å gi de ulike gruppene en ubetinget rett til ufoldelse og frihet.

  • Inger

   Det høres ut som om du ikke har lest boka. Stemmer det?

 • Brutalus

  Hadde denne kvinnen vært hvit,hadde hun blitt stemplet som rasist av hele jævla venstresiden.

  Dette er det største problemet dere har.Dere angriper deres eget folk og kaster rundt dere med rasismebeskyldninger for å kneble alt dere ser på som politisk ukorrekte meninger.

  Jeg mener venstresidens naivitet ovenfor de problemene et multikulturelt samfunn bringer med seg,er den største trusselen mot integrering i Norge.

  Et eksempel : kritikk av kristendommen og av norske verdier,blir sett på som relgionskritikk og en sunn debatt.
  Kritikk av Islam og muslimske verdier,blir sett på som rasisme uten unntak.

  Det blir ingen debatt av dette.

 • Brutalus

  ops….glemte en sak.

  Skulle bare si at jeg synes det er tøft av Heikki og i det heletatt begynne å ta opp litt av disse problemene.Jeg skjønner at det ikke er lett,og du kommer sikkert til å møte massiv motstand fra dine enda rødere meningsfeller.

  Men det er en start,og takk skal du ha for det.

  • http://intensedebate.com/people/Heikki Heikki

   Og takk for det;-)