Innlegg

Alle fortjener et godt smil

March 15, 2015

Hva gjør du hvis bankkontoen er tom og du mangler en fortann?

Her er innlegget jeg har på trykk i Bergens Tidende i dag om behovet for gratis tannhelse.

Sist valgkamp møtte jeg en gammel bekjent på en debatt jeg var invitert til å delta på. Han er alltid blid og sterkt politisk engasjert, og han dukker opp hver eneste valgkamp når jeg står i valgboden. Det var først da han lo at jeg la merke til alle tennene han nå manglet i munnen.

Hvorfor godtar vi at folk som har vondt i tennene, eller mangler tenner, nektes nødvendig helsebehandling bare fordi de ikke har råd? Er det bare fordi det alltid har vært sånn?

Alle fortjener et godt smil. Det skjærer meg i hjertet når jeg oppdager at folk mangler tenner. Først når du står der og ikke har råd til å fikse tenne dine kan du virkelig ta inn over deg hvor ille det er med det største hullet i velferdsstaten. Tenk tilbake på forrige gang du var på jobbintervju. Du vet at det er viktig å gjøre et godt førsteinntrykk. I en slik situasjon er det mildt sagt utfordrende å mangle en fortann.

65 prosent av dem som gikk til tannlegen i 2013 hadde heldigvis tannlegeutgifter under 2000 kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. For 5,5 prosent kostet tannlegebesøket derimot mer enn 10.000 kroner. En slik regning merkes, særlig hvis du ikke har god råd.

De fleste av oss har hørt historier om høye tannlegeregninger. Forfatteren Cesilie Holck trynte på dansegulvet, knakk fortennene og måtte ut med rundt 60.000 kroner. Heldigvis fikk hun hjelp av forfatterkollegaer. En kompis i utelivs- og musikkbransjen hadde kreative venner som gikk sammen om støttekonsert for å finansiere ny tann under overskriften: Raymond Aid. Et halvt år seinere kom invitasjonen til visning av gulltannen på Logen bar. Den skinner fint den dag i dag.

Det er gratis å gå til tannlegen frem til du fyller 18 år, og deretter betaler man kun 25 prosent av fullpris frem til man fyller 20 år. Deretter må man selv betale hele regningen, og i denne overgangen dropper mange unge å gå til tannlegen nettopp i sine unge voksne år. Det kan bli dyrt på sikt.

Når statistikken forteller oss at hver fjerde nordmann ikke har vært hos tannlegen det siste året, så er ikke det nødvendigvis godt nytt for tannhelsen.

Asbjørn Olsen jobbet til sjøs uten tannlege. Da han skulle rydde opp, med nye tenner og broer, kom det på 180 000 kroner, fortalte han BT.

Grunnlaget for god tannhelse legges i barndommen. 90 prosent av femåringene på beste vestkant i Oslo har null hull, mens tilsvarende tall for ungene i bydel Gamle Oslo er 60 prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.

God tannhelse følger klassebakgrunnen til folk, og klasseforskjeller går i arv. Når vi vet at ungene fra de fattigste familiene har økt sannsynlighet for å få de høyeste tannlegeregningene som voksne, så er det ikke akseptabelt at velferdsstaten vender dem ryggen.

Det er på tide å gjøre tennene til en del av kroppen. Dersom du på fjelltur en skoddefylt dag på vei ned fra Ulriken faller og brekker både armen og tannen, så betaler fellesskapet for å fikse armbruddet, mens tannen må du betale 100 prosent selv. Det henger ikke på greip. Dette må det gjøres noe med. Jeg er ikke alene om å mene dette. Med meg har jeg i hvert fall 82.611 mennesker som slutter seg til kampanjen «Gratis tannhelse – tannhelsen inn i folketrygden» på Facebook. De er flere enn antallet medlemmer i noe norsk parti.

Flere vil hevde at dette høres ut som et dyrt forslag. Poenget er at vi allerede bruker massevis av penger på tannhelse. Hvert år betaler vi ca. 15,5 milliarder kroner for tannhelsetjenester, 12 milliarder som egenbetaling. Spørsmålet er ikke om tannlege er dyrt eller ikke, men hvordan vi skal organisere betalingen. Hvorfor ikke finansiere tannhelsetjenesten i fellesskap gjennom skatt, slik vi gjør med all annen helsehjelp?

Offentlig finansiert tannhelse vil sikre at alle får behandlingen de trenger, når de trenger den og uavhengig av om de har pengene på konto akkurat der og da. For det er ikke alltid så lett å planlegge når man trenger tannlegen. Kanskje setter den akutte tannpinen inn i det du står og skal kjøpe julegaver til ungene. Eller samtidig med at årsavgiften på bilen skal betales. Eller akkurat i det du har kjøpt deg ny leilighet.

Jeg kan komme på flere skatter jeg er villig til å øke for å finansiere gratis tannhelse: Økt toppskatt på de høyeste inntektene eller moms for bankene. Jeg tenker nordmenn flest er villige til å betale litt mer skatt for å slippe store uhåndterlige tannlegeregninger når det passer som dårligst. Prislappen? Drøyt ti milliarder kroner, ifølge regjeringen.

Noen vil alltid mene at dersom en velferdstjeneste blir gratis og mer tilgjengelig, vil det føre til overforbruk. Det kan det være noe i. For eksempel kan man lese at antallet som tar MR-undersøkelser varierer sterkt mellom by og land.

Flere vil kanskje gå til tannlegen om det blir billigere. Det er en bra utvikling for alle dem som ikke har råd i dag. Likevel sliter jeg med å se for meg et voldsomt overforbruk.

Folk kommer neppe til å stå i kø utenfor tannlegekontorene for å borre mer enn nødvendig, bare fordi det blir gratis.

Så hva gjør du om du mangler både fortann og de 40 000 kronene det fort koster å få en ny?

En kompis i utelivs- og musikkbransjen hadde kreative venner som gikk sammen om støttekonsert for å finansiere ny tann under overskriften: Raymond Aid. Et halvt år seinere kom invitasjonen til visning av gulltannen på Logen bar. Den skinner fint den dag i dag.

Jeg stemmer for «null hull i velferdsstaten» og for et samfunn der nødvendig helsehjelp ikke må baseres på støtte­konserter.

Alle fortjener et godt smil.

You Might Also Like