Innlegg

Afhanistan i Italia og omvendt

February 22, 2007

For de som trodde at SV er det eneste partiet som er opptatt av utviklingen i Afghanistan. I Italia går Sentrum-venstreregjeringen av fordi de var uenige om ISAF-bidrag i Afghanistan. Jeg håper de finner sammen.

Poenget er imidlertid enkelt: Det er avgjørende at diskusjonen om Afghanistan blir en diskusjon om hva som skal til for å lykkes for afghanernene i å danne et demokratisk og stabilt styre, og om det overhodet er mulig for oss å hjelpe dem i å oppnå det. I Norge blir fort slike diskusjoner om hvem som er for eller mot NATO eller om splid i Regjeringen. Det er selvfølgelig interessant nok, men jeg tør påstå at den første diskusjonen er den viktigste å ta. Hvis et stort antallav våre soldater skulle bli drept, er det hvorfor vi er der og om vi gjør det rette for å lykkes, som er den viktige diskusjonen.

Så er selvfølgelig vi bare ett lite land i en stor allianse som baserer sitt strategivalg på konsensus. Vi gjør det vi kan innad i NATO for å sette fokus på at sivil fremgang er avgjørende og lykkes bra med det. Vi lykkes mindre med å få gjennomslag for at “strategisk offensive” operasjoner ikke bidrar til å skape fred og forsoning, men til gjengjeld deltar vi ikke på operasjonene selv. Det er de operasjonene i Sør-Afghanistan som vi holder oss unna.

Saken er ikke enkel og kommer trolig til å følge oss i et tiår fremover så sant ikke alt faller sammen før den tid. Det er ikke et lystelig scenario.

You Might Also Like

 • maleleo

  Hvem skal dø i Afganistan? Og hvor?
  Nå er det Afganistan, og samtlige medier er stappfulle av stoff om Halvorsens helvete. Det må gjøre vondt å lyve så kontinuerlig. Vel, men det finnes en helt annen side av historien. Det ser ikke ut til at den interesserer norske journalister på samme måte som andedammen her. Det er den virkelige historien. Det er historien om unge gutter fra andre NATO-land som sendes til Afganistan. De har ikke bedt om å bli sendt til et land og en befolkning som ser ut til å drepe ut fra lystprinsippet. De har havnet i bombemordernes paradis her på jord. De har mødre og fedre som bekymrer vettet av seg, enten de er i nord eller syd. Noen av dem dør. De dør for solidaritetsprinsippet i NATO. Dette sier (sukk! igjen!) Carl I. Hagen krystallklart. Er det noen som tror at det er enklere for foreldre i andre land å se sine sønner dø? I USA? SV demonstrerer en kynisk og selvopptatt holdning som er skremmende. Var det noen som snakket om solidaritet? Med hvem? Men så er det Carl I. Hagen, igjen, da, som sier sannheten. Det burde være pinlig for de fleste.

 • http://NatoogAfganistan. Stig’en

  Jeg blir litt matt over at NATO skal være rydde hjelpen til USA etter den 11 september i 2001. Ikke klarer USA å rydde opp etter seg i Irak og de skaper millitære hengemyrer flere steder i verden. Nå er det ikke snakk om hva Norge kan bidra med for egentlig deltar vi i en slags borgerkrig for å opprette demokrati og markeds økonomi i Afganistan. Nato er ikke den rette løsningen i grunnen og det å bygge opp i et så usammensatt samfunn etter at USA har hevnet et terror angrep er det ikke mye fornuft i. Jeg mener at Norge bør nå få styrkene som er der til å utføre sine egne mål og sette de på første fly hjem igjen. La de drive med sykehus og nødhjelp og når de har fått afganere til å drive dette, så kan de få komme hjem. Egentlig er det mer behov for nød hjelp og humanitær hjelp enn millitær makt.

 • http://www.european-left.org Luca Usai

  Den mest radikale regjeringen Italia noensinne har hatt, er oppe å går igjen etter å ha fått tillit i parlamentet.

  I Italia har vi en samarbeidsregjering som samler 9 forskjellige partier (kristendemokratene, sosialister, radikaler, de grønne, to kommunistiske partier, laburister og demokratene). Der har vi hatt mange seiere blant
  annet:

  – Vi skal IKKE sende flere soldater til Afghanistan.

  – Vi skal legge ned den amerikanske basen “La Maddalena” på Sardinia. Dette er ikke en NATO-base men et stykke av USA i Europa, hvor kun amerikanske lover gjelder!!!).

  – I år har vi fått en differensiert vegavgift som betales i forhold til motorstørrelse og utslipp av CO2, og regjeringen støtter de som vil kjøpe en EURO4-bil eller EURO5-bil (mindre CO2 utslipp) med opp til € 2000,- mot levering av en gammel bil.

  – Gratis kollektivtrafikk for de som bestemmer seg for å slutte å bruke bil.

  – Vi skal beholde en gratis fastlege-ordning.

  – Vi skal ha en partnerskaplov, som blir behandlet i parlamentet snarest.

  Disse kan også være noen utfordringer/ideer til vår regjering i Norge?