Innlegg

Afganistans fremtid

November 8, 2008

Malalai JoyaI går møttes utenriksminister Jonas Gahr Støre og parlamentsmedlem Malalai Joya til debatt om Afghanistans Fremtid. Støre fikk mye kred for at han er en utenriksminister som faktisk stiller opp og tar vanskelige debatter om utfordringer fremover. Malalai Joya er en tøffing. Hun er suspendert fra parlamentet i Afghanistan fordi hun er så klartalende at hun provoserer krigsherrer, makthavere og opiumsproffittører. Kort sagt alle mennene med mest makt. I tillegg var Erling Borgen og
Støre var interessant. Han slår fast at Afghanistan ikke kan vinnes militært, men ved sosial og politisk fremgang. Han klargjorde at vi er ute av Operation Enduring Freedom fordi vi ikke mener det er riktig å være med, noe bare SV og antikrigsbevegelsen mente før valget i 2005. I tillegg gikk han langt i å kritisere USA for at ikke FN hadde fått en mer sentral rolle i statsbyggingen i Afghanistan etter USAs invasjon og understreket han at vi hele tiden arbeider for å endre strategien for styrkene i Afghanistan. Disse tingene er det få på venstresiden i Norge som er uenige i og perspektivet er samlende. Vi skiller imidlertid lag når det gjelder dilemmaet: Hva gjør vi når styrkene i ISAF ikke virker å følge samme strategi, USA driver med høydebombing og dreper utallige sivile og sikkerhetssituasjonen blir verre, ikke bedre. Det er der arbeidsprogramkomiteen i SV som jeg har vært med i og Ap skiller lag. Vi mener det er riktig å trekke styrkene ut, for å kunne fokusere på det humanitære arbeidet og for å tvinge våre allierte ut og FN eller andre internasjonale styrker inn. AP vil påvirke innenfra.

Jeg tror det er nødvendig med et utenlandsk militært nærvær i Afghanistan i mange år fremover, ellers har jeg ingen tro på at historien går annerledes en den gikk sist det oppsto maktvakum. Det blir borgerkrig der den mest brutale vinner og styrer videre.
Jeg satt ved siden av Joya før debatten og fikk vekslet noen ord. Hun var tøff som fy og mente 1. prioritet var å få ut okkupantene. For som hun sa: “Vi har en indre fiende og en ytre. La oss slippe den ytre så vet vi hva vi har igjen.” Hun var knallhard mot alle krigsforbryterne og krigsherrene fra fortiden og sa de måtte dømmes en etter en, ikke styre landet som i dag. Hun hadde 3 konkrete forslag til hva som måtte gjøres for å sikre fremgang: 1) få ut Nordalliansen, 2)Overvåke utviklingen over mot nabolandenes grenser og innflytelse og 3) Støtte de mest demokratiske kreftene, ikke alle de andre. Møter henne igjen i dag og vil diskurere videre. Det går an å være enig eller uenig i hele eller deler av hva hun sier, men hun er knalltøff og lever under et helt umenneskelig press med draps og voldtektstrusler hengende over seg. Å drive politikk under slike forhold er ikke akkurat noe som gir deg et godt liv.

You Might Also Like