Bolig, Innvandring, Livet, Miljø

9. november

November 10, 2009

I dag er det 9. november. Både Krystallnatten og 20-årsdagen for Berlinmurens fall. Det er litt til å føle seg gammel av. Når noe viktig skjedde for 20 år siden, så betyr det at de som i dag er yngre enn 30 år ikke har noe forhold til det og at de som går på videregående skole ikke var født da det skjedde.

Jeg husker det. Jeg gikk på Katten, Bergen katedralskole, og vi jublet, min fetter var i Berlin samme året og fikk med seg en bit av muren. Alle partier i Norge måtte skrive om programmene sine fordi muren, selve definereren av partienes internasjonale stilling, var vekk. Alle gikk for utvikling og demokrati, så overtok oligarkene alle verdiene i mange av de Østeuropeiske landene, diktatur bestod flere steder (den dag i dag), levealderen falt og mange fikk det verre når rabiate økonomiske høyre-liberalister fikk styre utviklingen. Men alle fikk stemmerett og selv om ytringsfriheten er truet eller ikke-eksisterende  i flere av de tidligere Østblokk-landene så er det ingen lenger som tror at det blir atomkrig mellom øst og vest. Det tilhører en fjern, fjern fortid.

Både Torbjørn Røe Isaksen, Ali Esbati og Paul Chaffey skriver om murens fall i dag og.

Ellers har jeg hatt min reise-i-landet-dag i dag. Det er kjekt. Opp klokken 5, fly til Trondheim,  besøk til Enova og møte med direktøren om energieffektivisering i bygg (og litt offshore vindkraft), Husbanken i Trondheim som har ansvaret for energieffiktivitet i bygg – ingen tvil om at vi må biffe opp planene for energieffektivisering når vi nå påtar oss mål om 40% klimautslippsreduksjoner, Smartmotor som lager elektromotorer og generatorer, ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, og SVs varaordfører Knut Fagerbakke, fly tilbake til Oslo og lytte til debatt på Litteraturhuset mellom NUPIs Jan Egeland, Eropabevegelsens Trygve Nordby og Høyres Erna Solberg om vi bygger nye murer mot innvandring rundt Europa (Egeland sa at flere var drept langs muren mellom Mexico og USA enn på Berlinmuren), før jeg avsluttet med siste episoder om den rettskafne seriemorderen Dexter, sesong 2. Da jeg kom hjem lå bok 12 i Tidshjulserien i posten til meg fra Amazon.com. Alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

You Might Also Like

 • http://pjattogpolitikk.wordpress.com/ Peter Walseth

  Er du så gammel.. Det hadde dog vært spennende å høre dine refleksoner rundt at dette også er dagen som markerer Krystallnatten og er en internasjonal markering av Holocaust.

  • http://intensedebate.com/people/Heikki Heikki

   Jeg nevne vel det og. Har ofte gått i tog for å markere rasismen mot jøder. På Møhlenpris der jeg bor, når jeg er i Bergen arrangeres det tog hvert år for å markere netopp de jødene som som ble tatt og drept under krigen. Jeg tror at det at hele skolen er en del av den lokale markeringen gir dagens unge et innblikk i hvor skjør tilliten i et samfunn kan være når bare noen defineres som "de andre". Norsk historie vedrørende vår diskriminering av jøder er ikke en stolt historie.

   Noe som hadde vært et friskt pust i debatten om jødehets hadde vært en jødisk-muslimsk forening som sto opp mot fremveksten av hets mot folk med innvandrerbakgrunn.

   • http://pjattogpolitikk.wordpress.com/ Peter Walseth

    Det du sier er så sant, så sant! Jeg synes leder for det Mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender skal ha stor kudos for å påpeke rasisme rettet mot muslimer og at hun opplevde det som urettferdig!

 • http://konradstankesmie.blogspot.com/ Konrad

  Mye gikk dessverre galt etter Die Wende som tyskerne kaller det, mest i Sovjet og i Jugoslavia.

  Murens fall er en viktig symbolsk hendelse, klimaks i en prosess som ikke var mulig stanse (heldigvis). Samtidig som du sier er det også dato for Krystallnatten, for ølhallkuppet i Bayern og for keiser Wilhelms abdisering. Tysklands forening har tross alt foranlediget 3 kriger, hvorav den siste også inkludert holocaust. Definitivt en paradoksal dag å feire.

 • http://pjattogpolitikk.wordpress.com/ Peter Walseth

  Mener du at Tysklands forening, i 1989, forandlediget Holocaust?!

 • http://www.watch-dexter.com/ Brendon Rolson

  Hi,season 4 has ended strange because Rita is dead and I’m waiting for season 5.I think season 5 will be the best of the seasons.