Forny!, Kommunene, Miljø, Næring

Økomatisk

January 3, 2012
Organic food firkantet

Jeg liker økologisk mat. Jeg drikker økologisk lettmelk hver dag. Jeg vet at det at maten produseres økologisk, gjør at jorden forvaltes på en miljøvennlig måte, dyrevelferden er god og produsentene er opptatt av kvalitet. I tillegg påvirker den økologiske måten å tenke på hele matnæringen og gjør folk mer bevisste.

Jeg vil at 50% av all mat det offentlige kjøper og lager skal være økologisk.

Da Lars Peder Brekk la frem en stortingsmelding om landdbruks- og matpolitikken før jul viste han  at det både selges og spises mer økomat i Norge nå enn før. Det går bare så sinnsykt tregt oppover, kun 1%  var økologisk i 2010 i følge NRK. Da blir det vanskelig å fatte at vi skal nå målet om 15% produksjon og forbruk av økologisk mat i 2020, hvis vi ikke tar noen store grep for å få fart på det økologiske. Omleggingen kommer ikke automatisk.

Jeg mener derfor at vi må lære av Forsvaret og av Danmark.

For å nå sine egne målsetninger om 15% økologisk mat innen 2012 har Forsvaret akkurat inngått en avtale med Tine om at all Forsvarets lettmelk skal være økologisk!

Skal vi få bønder til å velge å produsere økologisk, få opp vareutvalget og forhåpentligvis gjøre det litt rimeligere å velge økologisk, må vi få på plass stabil og stor etterspørsel etter økologisk mat. Det er her det offentlige kan gjøre jobben.

Den enkleste måten å få det til på er nemlig å gjøre som Forsvaret og si at en fast andel av all mat som kjøpes og lages på sykehjem, sykehus, kantiner, fengsel, skoler og barnehager skal være økologisk.

Når Choice-hotellene, med Petter Stordalen i spissen kan klare om lag 30% av frokostbuffeen sin økologisk, så kan ikke det offentlige være noe dårligere. Jeg mener derfor at vi raskest mulig må få på plass at 30% av all offentlig innkjøpt og laget mat skal være økologisk og at det må trappes opp til 50%. På den måten vil det offenltlige dra lasset for å få til den endringen som vi ønsker. I Danmark skal 60% av maten som tilbredes på offentlige kjøkken være økologisk innen 2020. I Sverige er rundt 10% av all jordrbruksland drevet økologisk. Det er mulig å få det til hvis vi vil, det er bare å begynne der du jobber.

I morgen skal jeg foreslå at Stortinget begynner å lage mer økomat.

Foto: alice d creative commons

You Might Also Like

 • Haakon

  Jeg mener det er tull.
  Om man går over til økologisk i stor skala vil verden oppleve hunger av en dimensjon vi aldri har sett før.
  Så kan Heikki si – la verden spise mat som er sprøytet og med kunstgjødsel og så kan vi i Norge ha våre egne regler.
  Vi kan. Men – det blir rimelig dobbeltmoralsk…

 • Fjompo

  Fint fokus Holmås!

  Haakons argument er uvesentlig da vi har store sultproblemer i verden i dag selv om det finnes mat til å mette de fleste. For lite mat er et problem, men rettferdig omfordeling er det virkelig store problemet. For å unngå matmangel må man slutte å bruke matnyttig jord til å dyrke produkter som brukes til kunstgjødsel. Og hvis Haakon er opptatt av sultproblemer regner jeg med at han er vegetarianer? Ingenting tilsier at vi ikke mette verden i fremtiden hvis ‘vestens’ kjøttforbruk kuttes drastisk.

 • Haakon

  Vel – du må i såfall ta ting i riktig rekkefølge, Fjompo.
  Først revulusjon slik at verdens mat fordeles likt. SÅ kan man tenke økologisk mat.
  Ikke motsatt – da vil det bli mer sult.